
BodemIDee geeft indicatie bodemkwaliteiten

In Vlaanderen is ervaring opgedaan met het systeem. Voordeel van de methode is dat het eenvoudig en overzichtelijk is. Het diagram laat in één oogopslag zien welke kwaliteiten goed zijn en welke achterblijven. De kennispendelaars danken hun naam aan de regenwormen die tot diep in de grond kunnen helpen lucht, water en voeding door te laten dringen. Deze kennispendelaars kunnen bij boeren, tuinders en studiegroepen uitleg geven over BodemIDee.
Het Interreg-project Leve(n)de Bodem startte in oktober 2016 en loopt eind 2019 af. Het project zette in op brede kennis van vruchtbare landbouwbodems. Daarbij draait het om zaken als bodemverdichting, bemesting, zuurgraad, bodemleven en grondbewerking. In de afgelopen jaren waren er meerdere kennisbijeenkomsten, waarvan een aantal op het proefbedrijf in Colijnsplaat.
De onderstaande foto laat het diagram zien dat gemaakt werd van een perceel waar lang dennenbomen op gestaan hebben. Het perceel is niet geploegd, alleen oppervlakkig bewerkt. Omdat het zuur is (pH lager dan 5), is na het rooien van de bomen alleen graan en maïs verbouwd. Er bleken veel wormen aanwezig te zijn, bij het opmaken van de BodemIDee. De nutriëntenbalans bleek ook niet optimaal. Om de twee (te) kleine taartpuntjes in de BodemIDee op niveau te krijgen raadde de kennispendelaar aan om regelmatig te bekalken en organische mest te geven.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes