Akkerbouw worstelt met tarragrond door PFAS-problematiek

Zand en grond van suikerbieten, aardappelen en peen die bij de verwerkende industrie overblijft na het spoelen en wassen van deze producten wordt al jaren afgezet naar onder meer de landbouw, woningbouw en infrastructuur. Binnen het huidige PFAS-handelingskader is dit niet meer mogelijk, omdat de grond niet voldoet aan de ondergrens van 0,1 ug/kg voor landbouw. Voor levering aan woningbouw en infrastructuur stokt het systeem op basis van Fabrikant Eigen Verklaringen, stelt de BO Akkerbouw.
Extra kosten voor keuringen en transport
Individuele partijkeuringen zijn voor onze sector geen werkbaar alternatief, schrijft voorzitter Dirk de Lugt in de brief aan de ministers: Het gaat om zulke grote hoeveelheden grond dat een dergelijke individuele keuring in de praktijk niet haalbaar is. Hiervoor is extra opslag nodig en de kosten zijn vanwege extra keuringen, handelingen en transport erg hoog. „Bovendien hebben de keuringen geen inhoudelijke meerwaarde, omdat het gaat om circulerende akkerbouwgrond waar niets aan verandert”, aldus De Lugt.
De tarragronden gaan nu in de opslag op de eigen terreinen, maar deze raken snel vol. „We worden als sector gesteld voor extra handelingen en extra kosten, maar hebben geen perspectief op een oplossing.” Volgens BO Akkerbouw levert de huidige situatie acute operationele problemen op die de land- en tuinbouw in de volle breedte raken: van akkerbouwers tot verwerkende bedrijven. „Daarom vragen wij snel duidelijkheid over de status van en het gebruik mogen maken van het instrument FEV, want de actuele situatie bedreigt de continuïteit van onze activiteiten.”
Terugleveren naar landbouw
Het RIVM is gevraagd om voor 1 december aanstaande met een nieuwe norm te komen. BO Akkerbouw pleit in zijn brief voor een werkbare achtergrondwaarde waarbij in acht wordt genomen wat er al in het milieu aanwezig is. „De agrarische sector onderscheidt zich in deze zin van de bouw- en baggersector, omdat het circuleren van gronden onderdeel is van onze normale bedrijfsvoering. De sorteer-, was- en verwerkingshandelingen voegen niets toe aan de samenstelling van de tarragrond. Wij willen er dan ook zeker van zijn dat tarragronden terug geleverd kunnen blijven worden naar de landbouw.”

Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: BO Akkerbouw