Rhodonite wordt de opvolger van Benulite en Barite
Geen nieuwe cichorei op Rassenlijst, wel vooruitgang in inulineopbrengst
Het leek een veelbelovend jaar te worden met zicht op meerdere nieuwe rassen. Cichoreiverwerker Sensus had zeven rassen in onderzoek liggen, waarvan een deel in aanmerking zou komen voor vermelding op de Aanbevelende Rassenlijst voor 2020. Helaas pakte dat anders uit: de rassenproef mislukte en er waren onvoldoende betrouwbare resultaten om opname op de nieuwe rassenlijst mogelijk te maken. De cichorei op de proefvelden is niet eens geoogst. „We wilden er geen extra kosten meer aan maken”, zegt René Schunselaar van Sensus.
Vervelend, maar niet cruciaal, bleek: „Het is toegestaan om zaaizaad van rassen op de Europese rassenlijst te gebruiken. Er is gelukkig nog voldoende zaaizaad beschikbaar van andere Europese rassen.”
Rhodinite: hogere inulineopbrengst
Rhodonite is daar één van. Dit ras is de beoogde opvolger van Benulite en Barite. Sterke eigenschappen van deze rassen: in potentie een hoge wortelopbrengst en een hoog inulinegehalte. Deze twee factoren zijn samen zeer belangrijk voor een beter rendement. Rhodonite scoort qua inulineopbrengst nog weer een punt hoger dan Benulite en ook op het gebied van schieterresistentie is het ras net iets sterker. Daarnaast hebben deze drie rassen een herbicidetolerantie. Ze zijn daarmee niet gevoelig voor Titus of een hogere Safari-dosering.
Rhodonite lag ook in het Nederlandse rassenonderzoek. Doordat dit nu niet is geslaagd, moet het ras nog een jaar langer in onderzoek voor het op de Rassenlijst kan komen. Omdat het ras voor het derde jaar in onderzoek lag, is de verwachting dat het volgend jaar wel op de rassenlijst komt.
Benulite grootste ras
Uit de zaadbestellingen blijkt dat Benulite nog steeds het grootste ras is: goed voor 31 procent van het areaal cichorei voor oogst 2020. Maestoso is met 27 procent de nummer 2, op de derde plek staat Rhodonite met 14 procent van het areaal.
In het zuidwesten is nog ruimte voor groei van het areaal cichorei, zegt Schunselaar. De aanmeldingen hiervoor lopen binnen. Schunselaar verwacht voor eind december het areaal volgetekend te hebben. In andere regio’s is het areaal al vol.