Belgische bietentelers mogen óók in 2020 bietenzaad met neonicotinoïden coating zaaien
De Belgische regering geeft haar bietentelers ook dit jaar de mogelijkheid om bietenzaad te gebruiken dat behandeld is met neonicotinoïden. Ze heeft daartoe een derogatie-aanvraag van de KBIVB (wederom) gehonoreerd.
120 dagen regeling
Drie neonicotinoïden werden in april 2018 op Europees niveau verboden. Ondanks dit verbod was het mogelijk om dit jaar in België met neonicotinoïden behandelde zaden te zaaien. De Europese verordening betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen voorziet in een 120-dagenregeling voor een beperkt en gecontroleerd gebruik, en indien de bedreigde teelt niet met andere redelijke middelen kan worden beschermd. Een dergelijke erkenning werd verleend voor de zaai van met neonicotinoïden behandeld suikerbietenzaad.
Alternatieven ontwikkelen
Het KBIVB waarschuwt de telers dat deze vrijstelling zeker niet jaarlijks kan worden voortgezet. Het doel van de KBIVB is dan ook om op korte termijn alternatieven te ontwikkelen die deze zaaizaadbehandelingen kunnen vervangen.
Strenge toepassingsvoorwaarden
De toepassingsvoorwaarden blijven even streng als vorig jaar. Enerzijds moeten alle telers die met neonicotinoïden behandelde bieten willen zaaien, gecertificeerd zijn. Anderzijds worden rotatievoorwaarden opgelegd om het risico, dat bestuivers in aanraking komen met residuen in stuifmeel of nectar in volgteelten van de suikerbiet, tot nul is te herleiden. Zo mogen de gebruikers van dit bietenzaad gedurende twee teeltjaren na de uitzaai van de suikerbieten geen bijen-attractieve bloeiende gewassen telen. Bloeiende groenbedekkers moeten voor het in bloei komen worden geklepeld. Na de bietenoogst kunnen gedurende drie tot vijf teeltjaren na de uitzaai minder bijen-attractieve gewassen worden geteeld.
30 procent
Dit jaar koos circa 30 procent van de Belgische bietentelers voor bietenzaad dat voorzien was van een coating met neonicotinoïden. De zware gebruikseisen waren voor velen reden dit zaad niet te gebruiken.