Kritisch onderzoeker Jaap Hanekamp lid van stikstofcommissie
Het adviescollege, dat is ingesteld door minister Schouten, moet de regering adviseren over de bestaande meet- en regelmethodiek die door het RIVM wordt gehanteerd. Daarnaast kijkt het naar de methoden in het buitenland, waaronder in ieder geval Denemarken, Duitsland en Vlaanderen, en het zal advies uitbrengen over hoe de bestaande meetnetten voor stikstofdepositie kunnen worden uitgebreid en verbeterd.
'Niet onafhankelijk'
De commissie bestaat uit acht personen, onder voorzitterschap van professor Leen Hordijk. Het Mesdagfonds had eerder kritiek op zijn benoeming, omdat Hordijk 28 jaar geleden bij het RIVM heeft gewerkt. Daarom kon hij volgens het Mesdagfonds niet onafhankelijk zijn. Dat Hanekamp nu ook in de commissie zit, stelt het fonds misschien gerust - Hanekamp heeft, samen met medeauteurs Marcel Crok en William Briggs, een kleine drie jaar geleden namens het Mesdagfonds het rapport ‘Ammoniak in Nederland; enkele kritische kanttekeningen’ uitgebracht. Een jaar later publiceerden Hanekamp en Geesje Rotgers het rapport ‘Ammoniak in Nederland; een noordoostelijke spelbreker’, en begin dit jaar de reportage ‘De trukendoos van het RIVM’. In de twee rapporten en de reportage toonde Hanekamp zich kritisch over de meetmethoden van het RIVM.
Klankbordgroep
Rondom de commissie wordt een klankbordgroep gevormd, schrijft de minister. Naast landbouw- en natuurorganisaties zal ook het Mesdagfonds deel uitmaken van deze klankbordgroep, schrijft de minister. De groep zal uiterlijk in februari een inventarisatie uitbrengen waarin ze zegt welke verbeteringen nodig zijn, hoe relevant die zijn en binnen welke termijn dat te realiseren zou zijn. In een tweede fase zal de commissie deze verbetermogelijkheden uitwerken, zodat die beoordeeld en uitgevoerd kunnen worden. Dat verslag zal de commissie in juni volgend jaar publiceren.