Grote stappen gezet in transitie naar robuuste aardappelrassen
Dit jaar zijn al er meer dan twintig robuuste aardappelrassen op de markt in Nederland. Het aandeel robuuste rassen in de teelt van biologische aardappelen is sinds vorig jaar toegenomen van 50 procent tot 70 procent, zo bleek tijdens de bijeenkomst. Uit een enquête onder de betrokken retailers en handelaren blijkt dat het aandeel robuuste rassen voor de biologische tafelaardappelen in het winkelschap uitkomt op ruim 80 procent. „We hebben in heel korte tijd zo toch heel wat bereikt”, zegt Jan Eric Geersing van convenantpartner Geersing Potato Specialist.
Ook Mariska Werring, sales manager van Leo de Kock, ziet dat er duidelijke stappen vooruit zijn gezet in het aanbod van biologische aardappelen in de supermarkt. „De beschikbaarheid jaarrond en de kwaliteit nemen toe. De robuuste rassen die we nu inpakken zijn heel mooi. Dat was in het verleden minder.”
Doorbreken van resistentie
Geersing waarschuwde wel voor het doorbreken van de resistentie. „We moeten heel zuinig zijn op rassen met één resistentie. Als we hier niet zorgvuldig mee omgaan, kunnen we die resistentie snel kwijtraken.” Ook biologisch teler Henk Klompe, één van de telers in het convenant, uitte zijn zorgen over resistentiemanagement. „Op dat vlak is nog veel werk te verzetten.”
Komend jaar gaan de ketenpartners door op de ingeslagen weg. De demoproeven worden herhaald en uitgebreid met nieuwe rassen. Inzet is om meer grip te krijgen op de chips- en tafelmarkt. Ook wordt geprobeerd om het convenant verder uit te rollen in meer landen. Volgens Niels Heining van Bionext is er ook belangstelling getoond in Frankrijk, Duitsland en Denemarken. Het convenant heeft inmiddels al navolging gekregen in België: Vlaamse en Waalse partijen hebben een soortgelijk convenant ondertekend.
Duurzaam antwoord op phytophthora
Het convenant ‘Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen’ is twee jaar geleden ondertekend door 25 biologische aardappelveredelaars, aardappeltelers en grote supermarktketens. Hiermee wil de biologische sector een duurzaam antwoord geven op phytophthora. Directe aanleiding voor het convenant was de grote schade die de aardappelziekte in 2016 aanrichtte in de biologische aardappelteelt.