Eerste vondst van oogst 2019
NVWA vindt bruinrot in Fries pootgoed
De vondst is gedaan tijdens de integrale toetsing op bruin- en ringrot. De NVWA doet in nauwe samenwerking met de NAK onderzoek naar de bron en naar eventuele verdere verspreiding van deze besmetting. Uitgebreid onderzoek op het getroffen bedrijf en in een zusterpartij heeft geen nieuwe vondsten aan het licht gebracht. Ook is de bron (nog) niet vastgesteld. De NVWA gaat uit van introductie op het betreffende bedrijf
'Tegenvaller voor pootgoedsector'
De vondst is een tegenvaller, zegt voorzitter Peter Berghuis van de LTO werkgroep Pootaardappelen. „Een teleurstelling, zeker voor de getroffen teler.” Voor Berghuis is het nu vooral zaak om de oorzaak van de besmetting te achterhalen. „Anders blijft het gissen naar de oorzaak en kun je ook geen maatregelen treffen.”
Directeur Gerard Backx van HZPC bevestigt de bruinrotbesmetting bij één van haar rassen. „Net als voor iedereen komt dit ook voor ons als een zeer onprettige verrassing. Iedereen zet alles op alles om een dergelijke besmetting te voorkomen. Zo ook de betreffende teler. Zijn hele aardappelvoorraad moet hij nu ruimen.” De NVWA stelt een protocol in waar HZPC ook onderdeel van vormt. Backx: „Iedereen wil weten waar de bron van deze besmetting ligt.”
Vorig jaar zijn in totaal vijf besmettingen van bruinrot vastgesteld. Hiervan ging het in drie gevallen om pootgoed. Bij de andere twee was er sprake van consumptieaardappelen die waren beregend met besmet oppervlaktewater.
Zomerstorm van 2015
Het aantal vondsten van bruinrot loopt de laatste jaren weer op. In de jaren 2012 tot en met 2015 was Nederland vrij van de quarantaineziekte. Totdat in 2016 één besmetting opdook, waarvan uiteindelijk ook drie zusterpartijen besmet werden verklaard. In 2017 werden twee besmettingen vastgesteld. In beide jaren waren de vondsten terug te herleiden naar een zomerstorm in 2015 waarbij besmet oppervlaktewater over het land is verneveld. „Het lijkt er op dat we maar niet vrij komen van bruinrot, ondanks de inspanningen van de sector. Zijn het dan toch nog naweeën van de vondsten van 2015? We weten het niet”, aldus Berghuis.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Fenneke Wiepkema