Column: Henk Nienhuis: Kostendekkend
We zijn net terug van de landbouwmachinetentoonstelling of wel AgroTechniek in Assen. De ene machine al niet groter, mooier, breder en elektronischer dan de andere. Gelijk krimpt mij de maag al een beetje bij de gedachte wat al dat mooie spul wel niet moet kosten. Als een vertegenwoordiger voor ons iets probeert uit te rekenen is het al gauw richting een ton in plaats van enkele tienduizenden euro’s. En zonder met de ogen te knipperen presenteert hij ons de offerte. Als ik dat allemaal zie voltrekken, denk ik nog wel eens hoeveel jaarsalarissen dat voor hem wel niet is.
En dan het dure onderhoud wat al vrij snel aan dit soort geavanceerde machines kleeft. Alles moet wel terugverdiend worden. En wat moet ik dan met een eisenpakket met kostendekkende prijzen?
Wat te denken van een stroom aan informatie die we kunnen krijgen of, liever gezegd. kopen met drones, satellieten en plaatsspecifieke bemonstering. Het is heel eenvoudig; al die data omzetten in taakkaarten en die stoppen we in zo’n slimme machine. Je hangt het spul er voor en achter aan een GPS-gestuurde trekker, gas geven en het komt vanzelf allemaal goed.
„Welke opbrengstverhogingen horen daarbij en wat voor bedrijfsgrootte?“
Al die techniek wordt breed aangeprezen, bedoeld voor slimme boeren die willen blijven. Ik begin me zo langzamerhand af te vragen hoeveel familiebedrijven er over blijven bij deze toegepaste en aanstormende technische mogelijkheden. Welke opbrengstverhogingen horen daarbij en wat voor bedrijfsgrootte?
De opbrengsten van de laatste paar jaren vielen overigens wat tegen. Want een techniek om het weer te regelen ben ik niet tegen gekomen. Ach, en dat is waarschijnlijk maar goed ook. Lang geleden zei een ambtenaar van het ministerie van Landbouw tegen ons dat prijsverhoging aan boeren niet besteed is. Ze kopen er alleen maar duurdere grond voor, zei hij. En daar horen dan die mooie machines bij die we op de AgroTechniek in Assen zagen. Maar kostendekkend en winstgevende prijzen...?