‘Verbod op Pyristar laatste duwtje in de rug om te stoppen met bruine bonen’
Het Standing Committee Plants, Animals, Food and Feed (Scopaff) stemde vorige week voor een verbod op de toelating van de werkzame stof chloorpyrifos. Dit is één van de stoffen in de insecticide Pyristar die bruine bonen beschermt tegen de bonenvlieg.
De larve van de bonenvlieg zorgt voor vraatschade in de kiem- en opkomstperiode. Dit kan leiden tot plantwegval en opbrengstverlies. In het ergste geval moet een gewas worden overgezaaid. De vlieg legt zijn eitjes op de grond, waarna de larve de kiem van de bruine boon opeet.
Preventie: later zaaien
Wat rest is preventie om vraatschade te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn niet te vroeg zaaien, zodat het zaad pas na de eerste vlucht van de bonenvlieg de grond in gaat. Het kan ook helpen om met het zaaien te wachten tot de grond warm genoeg is om het zaad een vliegende start te geven, zodat het plantje snel boven staat. Daarnaast is het raadzaam om geen dierlijke mest te gebruiken voor de teelt. „Dit trekt vliegen aan.”
Belangrijkste voorwaarden voor het al dan niet slagen van de teelt zijn straks de aanwezigheid van vliegen en het weer tijdens het groeiseizoen. Dat laatste was dit jaar al een tegenvaller. „De oogst verliep niet makkelijk.” Bovendien was er in het begin van het seizoen plaatselijk wel overlast van bonenvliegen, waardoor een aantal percelen moest worden overgezaaid. „Als komend seizoen de omstandigheden weer niet gunstig zijn, zullen veel telers sterk overwegen te stoppen met de teelt. Dan is dit verbod misschien wel het laatste duwtje in de rug om te stoppen.”
Experatiedatum 31 december 2019
Het verbod op Pyristar komt niet helemaal onverwacht, erkent Buijck. Het middel heeft als experatiedatum 31 december 2019. Vorig jaar moesten de telers het onverhoopt ook al zonder Pyristar stellen, omdat het middel niet meer voorradig was. Doordat de zaai precies in de juiste periode viel, was de schade door de bonenvlieg niet zo groot als aanvankelijk werd gevreesd.
Het gros van de Nederlandse bruine bonen wordt in Zeeuws-Vlaanderen geteeld.