WUR moet snel onderzoeksresultaten driftarme 90 graden doppen presenteren

De onderzoeksresultaten naar het emissieverlagende effect van ‘90 graden-doppen op een verlaagde spuitboom’ dienen met spoed te worden gepubliceerd. Uiterlijk voor het nieuwe teeltseizoen, zodat boeren en loonwerkers deze werkwijze op hun veldspuit kunnen toepassen. Om dit realiseren diende CDA-Tweede Kamerlid Maurits von Martels (CDA) vorige week een motie met deze strekking in. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde voor deze motie.
Emissieloos gebruik gewasbeschermingsmiddelen
Probleem is dat komend jaar de gebruikseisen van een veldspuit via het Activiteitenbesluit Milieubeheer verder worden aangescherpt. Doel is een nagenoeg emissieloos en nagenoeg residuvrij gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Om dit te realiseren zal de overheid de boer/loonwerker wel voldoende handelingsperspectief moeten bieden. In de praktijk betekent dit dat meer alternatieve methoden beschikbaar moeten komen, vindt Von Martels. Hiertoe dienen duidelijke kaders te worden gecreëerd en verder moeten de boeren weten welke technische mogelijkheden ze mogen gebruiken.
Driftarme spuittechniek
Een duidelijke optie tot emissiereductie is de toepassing van driftarme spuittechniek. Met de aangenomen motie roept hij LNV-minister Schouten en minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen op om de resultaten van onderzoeken die kunnen bijdragen bij het verlagen van emissies zo spoedig mogelijk te publiceren, uiterlijk in het voorjaar van 2020, zodat dergelijke technieken toegepast kunnen worden.
Druklogger
Boeren hebben de opgave om de eisen en alternatieven voor de druklogger op spuitmachines in te vullen. De druklogger en alternatieven gelden bij toepassing van een conventionele veldspuit met doppen die geschikt zijn voor 2 tot en met 3 bar. De keuze bestaat in dat geval uit het laten installeren van een drukregistratievoorziening of een verdubbeling van de teeltvrije zone. Een andere mogelijkheid is om over te stappen op een type veldspuit met een hogere driftreductie dan 75 procent, zoals de verlaagde spuitboom met doppen op 25 centimeter afstand in de boom.
90 procent driftreductie
Boeren maken een duidelijke keuze voor driftarme technieken en doppen, omdat steeds meer gewasbeschermingsmiddelen alleen nog mogen worden toegepast als sprake is van minstens 90 procent driftreductie. Het toepassen van alleen de druklogger is geen toekomstbestendige oplossing, stelde Peter Knippels onlangs in Nieuwe Oogst. Ook omdat de eisen op de etiketten van gewasbeschermingsmiddelen de discussie over de druklogger hebben ingehaald. Want een ondernemer die een drukregistratievoorziening op zijn veldspuit laat installeren, zal alsnog voor het gebruik van een aantal middelen nieuwe doppen of technieken moeten aanschaffen.
Één driftarme dop
Bij boeren bestaat veel belangstelling voor de verlaagde spuitboom. In de praktijk blijkt echter dat in Nederland bijna geen doppen voor de verlaagde spuitboom zijn toegelaten, omdat er heel lang vrijwel geen vraag naar was. Momenteel is slechts één driftarme dop hiervoor beschikbaar. Afgelopen zomer kondigde LTO-Nederland aan zich ervoor in te zetten dat voor eind dit jaar voldoende keuze zou zijn in dit type doppen. WUR onderzoekt nu of ook andere doppen driftarm zijn onder de verlaagde spuitboom. Via de aangenomen motie wordt WUR nu indirect opgeroepen dit onderzoek zo snel mogelijk af te ronden en de uitkomsten hiervan te publiceren.

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Tweede Kamer, LTO, Nieuwe Oogst