‘Snelle grondbewerking na gebruik van glyfosaat in vanggewas’
Afgelopen voorjaar was er opnieuw veel commotie door geel en oranje gekleurde percelen. Claessens voorziet dat die discussie alleen maar zal toenemen, temeer doordat ook maïs nu een verplichte onderzaai kent. „Hierdoor neemt het aantal velden waar vernietiging van een vanggewas nodig is alleen maar toe", zegt Claessens. „Dat betekent dat er op nog meer velden een vanggewas vernietigd moet worden.”
Schone lei beginnen
Volgens Claessens kunnen sommige vanggewassen of groenbemesters op sommige gronden prima worden vernietigd met een grondbewerking. Maar, erkent hij, „op veel percelen zal echter een bespuiting met glyfosaat nodig zijn om met een schone lei te kunnen beginnen.”
Om te voorkomen dat veel percelen komend voorjaar weer geel of oranje kleuren adviseert Claessens om ongeveer vijf á zeven dagen na de bespuiting alsnog een grondbewerking uit te voeren om de verkleuring te minimaliseren. „De werking van het middel wordt hierdoor niet negatief beïnvloed.” Claessens hoopt op deze manier de publieke opinie niet nog meer negatief te beïnvloeden. „We moeten hiervoor echt ons best gaan doen.”
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Cumela