Schouten: Pas-melders beweiden en bemesten mogen doorgaan

Ze schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer over de stikstofproblematiek. Omdat die activiteiten al voor de uitspraak van de Raad van State hebben plaatsgevonden, en gemeld waren, leidt continuering daarvan niet tot een verslechtering van de landelijke stikstofdepositie.
Provincies zullen met deze activiteiten rekening moeten houden bij het opstellen van hun gebiedsaanpakken. Omdat de stikstofproblemen bij ieder Natura 2000-gebied anders liggen, geeft de minister de provincies het voortouw bij het oplossen hiervan.
Dat geldt zeker voor een te introduceren drempelwaarde voor stikstofuitstoot. De Raad van State heeft aangegeven dat zo een drempelwaarde regionaal zou moeten worden vastgesteld, en Schouten volgt dat advies. „Een generieke of sectorale drempelwaarde zou een disproportionele en ongerichte inzet van middelen vragen", schrijft ze.
Om zo'n drempelwaarde in te voeren moet wel eerst 'stikstofruimte' worden gecreëerd. Schouten wil samen met de provincies gaan zoeken naar mogelijkheden om die ruimte te maken, en af te spreken hoe die ruimte wordt verdeeld over regionale en nationale projecten.
Maatregelenpakket landbouw
De landbouw kan een significante bijdrage leveren aan de oplossing voor de stikstofproblematiek, schrijft minister Schouten in haar brief. „Door het sluiten van kringlopen en het emissiearm maken van de landbouw, kan de stikstofuitstoot in Nederland fors verminderen." Daarom zal ze binnen enkele maanden een maatregelenpakket voor de sector introduceren, met perspectief voor boeren die willen blijven boeren, en met een gerichte en vrijwillige uitkoop van boeren die willen stoppen.
Correctie: In een eerdere versie van dit bericht werd gesteld dat alle activiteiten van beweiden en bemesten, die al plaatsvonden voor de uitspraak van de Raad van State op 29 mei, door kunnen gaan. Dit is incorrect: het gaat enkel om die activiteiten die ook in het kader van het PAS zijn gemeld.