Friese proef bokashi: goede verwachtingen voor toepassing
De Friese veehouders beproeven ook volgend jaar de bokashi op gras en maisland. Hun ervaringen zijn positief. De bokashi wordt snel afgebroken en door wormen ingewerkt. De positieve uitwerking op de wormenstand noemden de telers bij de bijeenkomst in Damwâld die vorige week gehouden werd. Wormendeskundige Jeroen Onrust werd genoemd. Die verwacht dat de wormenstand inderdaad zal toenemen door de bokashi en deze wormen hebben positief effect op de bodemvruchtbaarheid en de waterhuishouding.
Het Friese waterschap wil graag slootmaaisel direct in de buurt kunnen verwerken en toepassen als bodemverbeteraar. Voor het waterschap is een hoger watervasthoudend vermogen van de agrarische gronden een positieve bijdrage aan de klimaataddaptatie.
Bokashi is een methode uit Japan. Organische stof uit natuurmaaisel, gewasresten en eventueel aangevuld met mest wordt luchtdicht afgesloten, gemengd met micro-organismen en zeeschelpenkalk. Tijdens de anaerobe fermentatie blijft de temperatuur normaal gesproken tussen de 20 en 30 graden. Bokashi bevat meer onafgebroken koolstofverbindingen die energie geven aan het bodemleven dan compost. Er zijn nog wel vragen over de insleep van ziekten en plagen met bokashi. Misschien overleven onkruidzaden of gewasresten de fermentatie en kunnen daaruit onkruidplanten groeien. Tim Wiersma van Mulder Agro zei bij de bijeenkomst in Damwâld dat de ervaringen positief zijn wat dit betreft.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes