Onderlevering bieten: „Ik heb er alles aan gedaan, maar het zit er niet in”

In oogstjaar 2018 kwam Enting niet verder dan de helft van zijn quotum, dit jaar ziet het er vooralsnog iets beter uit. Maar hij gaat het weer niet halen, weet hij nu al. „Dit jaar blijven zowel de tonnen als het suikergehalte achter, dan loopt het dus dubbel van je af.” In combinatie met een lagere suikerprijs wordt het dit jaar een zeer hard gelag. „We gaan geen 32 euro beuren, ik denk dat het met 30 al afgelopen is. Nee, daar word je niet vrolijk van.”
Een ton aan inkomsten misgelopen
Twee zulke slechte jaren hakken er in. „Ik mis op iedere hectare bieten en aardappelen 1.000 euro. Ik teel ruim 100 hectare bieten en zetmeelaardappelen. Dan loop ik dus opnieuw zeker een ton aan bruto-inkomsten mis. Met als gevolg dat mijn bankrekening leeg is, terwijl de kosten wel doorlopen.”
Enting is lid van de ledenraad van Cosun en kent het klappen van de zweep, waar het gaat om de regelgeving rond de leveringsplicht. Wie zijn quotum niet vol levert, loopt het risico op een geldboete. Maar, weet ook Enting, telers die aan hun uitzaaiverplichting hebben voldaan en de normale landbouwkundige toepassingen (bijvoorbeeld het toepassen van gewasbescherming) hebben gedaan, krijgen in principe geen boete. Hij heeft er zelf in ieder geval alles aan gedaan om een zo optimaal mogelijk gewas te telen, zegt Enting. De akkerbouwer heeft er wel vertrouwen in dat Cosun zal inzien dat dat het geval is geweest. „Vorig jaar zijn ze ook coulant geweest, en dat verwacht ik nu weer.”
Bieten beregend
Enting heeft een deel van zijn bieten beregend en een klein deel is zelfs intensief beregend omdat deze naast een perceel beregende uien lag. De verschillen in opbrengsten zijn groot: op het intensief beregende perceel gaat de akkerbouwer gegarandeerd over de 100 ton heen, zoals hij zelf zegt. „Maar het is helaas maar een strook, dus daar word ik ook niet rijk van.” Ter vergelijking: op de niet-beregende perceelsdelen komt de opbrengst niet boven de 50 ton uit. „Het zijn heel kleine bietjes.”
Het beregenen van de bieten valt niet onder de voorwaarden van ‘er alles aan doen’. Terecht, vindt Enting. „Je kunt nu eenmaal niet overal en altijd beregenen.” Hij zou het vreemd vinden als Cosun dit wel als argument zou gebruiken. „Mijn haspels hebben waar mogelijk gedraaid. Dan heb ik er alles aan gedaan.”
Ontheffing aanvragen
Wie niet kan voldoen aan zijn leveringsplicht moet een ontheffing aanvragen bij het suikerconcern. Enting moet dit formeel nog regelen. „Ik heb het al bij de bietenagent gemeld. Nu moet ik het nog even aanvragen bij Cosun.”
Stem op de poll op Akkerwijzer: Het is terecht dat Cosun boetes uitdeelt voor onderlevering van bieten.