Kamer wil weten: wat hebben afspraken met Landbouw Collectief opgeleverd?
Die brief, dat is geen akkoord', stelde Kamerlid Tjeerd de Groot. 'Het is een gespreksverslag.' Aan het begin van het stikstofdebat met minister Schouten wilde hij van haar horen dat een krimp van de veestapel nog steeds op de agenda staat.
Zijn opstelling werkte verwondering bij de oppositie. „Er staat toch echt 'Verslag afspraken kabinet - Landbouwcollectief' boven de lijst", legde Frank Futselaar (SP) uit. „Dat is meer dan een gespreksverslag." Als D66 zich niet achter die afspraken kan scharen, vond Futselaar, dan was die het dus niet eens met het kabinetsbeleid. En dan moest de coalitiepartij zijn conclusies ook trekken. Ook Roelof Bisschop (SGP) concludeerde dat D66 zich dus niet aan het kabinetsstandpunt confirmeerde.
Mark Harbers (VVD) was duidelijker. Toen Futselaar hem vroeg naar de status van de brief, wees hij op de eerste regel ervan. „Dat is duidelijk", zei hij. „Het is een lijst met afspraken tussen het kabinet en het Landbouwcollectief." Over de vraag of het verschil in uitleg over de status van de brief dan een breuk in de coalitie toonde, was hij kort. „Nee.”
De linkse partijen vroegen zich op wat de brief nu had opgeleverd. „Het leidt niet tot stikstofreductie", concludeerde Futselaar, „en het brengt ook geen rust, want er rijden nog steeds trekkers door de straten."
Basis
De brief is een basis om elkaar verder te spreken, vertelde minister Schouten. Zijzelf en haar ambtenaren hebben de afgelopen weken vaak met het Landbouwcollectief gesproken, stelde ze, en afgelopen maandag, tijdens het ontbijt op het Catshuis, zijn zij en de minister-president stap voor stap door alle zaken gegaan die het collectief had gevraagd. De brief die ze woensdag had gestuurd bevatte de afspraken en randvoorwaarden die de regering en het collectief met elkaar zijn overeengekomen.
Het komende jaar gaat nog veel gebeuren, zowel op het gebied van stikstof en daarbuiten, vertelde ze, en zij zal daarom nog regelmatig met het Landbouwcollectief om tafel zitten.
In antwoord op De Groot herhaalde ze afspraken uit de brief: er komt geen generieke krimp en geen gedwongen verkoop. Een krimp van de veestapel kan volgens haar het gevolg zijn van het beleid, maar het is geen doel op zich.
Over dier- en fosfaatrechten waren nog geen afspraken gemaakt, maar daarover zal Schouten voor één februari duidelijkheid geven.
Holocaust
Laura Bromet (Groen Links) kwam terug op de vergelijking die FDF-voorman Mark van den Oever had gemaakt met de Holocaust. „Waarom”, wilde ze weten, „gaat u ontbijten met mensen die dat zeggen?”
De minister vertelde dat zij het landbouwcollectief had uitgenodigd, niet de individuele leden ervan, en dat het collectief zelf besluiten nam over welke personen ze dan afvaardigde. De regering gaat daar niet over.
„Maar ik heb ze daar maandag zeker over aangesproken", zei ze. „De vergelijking met de Holocaust is zeer ongepast, en dat heb ik ze laten weten."