Onderzoek naar andere aardappel bewaarstrategieën
Het wegvallen van Chloor IPC in 2020 bij de aardappelbewaring vraagt van aardappeltelers een nieuwe aanpak wat betreft de bewaringsstrategie. Het stelt de telers voor grote uitdagingen. Er zijn diverse nieuwe middelen en mogelijkheden op de markt. De vraag is hoe werken deze in de praktijk. Delphy heeft het initiatief genomen om onderzoek te doen naar nieuwe producten en een nieuwe strategie te ontwikkelen voor de bewaring aardappelen.
Proefopzet
In vier verschillende bewaarcellen op proefboerderij de Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat test Delphy momenteel vier nieuwe bewaarstrategieën: het toepassen van mechanische koeling en het gebruik van de middelen: 1,4 Sight, Biox-M en Argos. Het bewaarmiddel Argos is (nog) niet toegelaten in Nederland. Om te beschikken over een goede vergelijking neemt Delphy dit toch mee in haar proef.
Twee rassen
De vier verschillende bewaarstrategieën worden uitgetest op twee verschillende aardappelrassen: Agria en Challenger. Dominique Cammaert van Delphy: „De Agria’s zijn wat minder kiemlustig terwijl de Challenger juist wat meer kiemlustiger zijn. Zo testen we de vier bewaaropties ook bij verschillende kiemlusten.”
Kwaliteit meten
Gedurende het bewaarseizoen wordt op diverse momenten de kwaliteit van de aardappelen gemeten (bakkleur, aantal en lengte kiemen, inwendige gebreken en bewaarverliezen). Naast dit bewaaronderzoek wordt ook een landelijke enquête gehouden om meer informatie te verzamelen voor goede bewaarstrategieën.
Oogst 2020
Dominique Cammaert legt uit dat de proef sinds oktober draait. „Zo kunnen we in de zomer 2020 de resultaten bekend maken. De teler kan deze vervolgens meenemen in zijn besluitvormingsproces welke bewaringsstrategie hij gaat hanteren met zijn aardappelen van de oogst 2020,” aldus Cammaert.
Noodzaak
Omdat Delphy in de praktijk een duidelijke noodzaak signaleert, besloot ze deze proef op te zetten. Ze financiert deze uit eigen middelen. Cammaert: „De fabrikanten/leveranciers van de betreffende bewaaropties zijn indirect bij de proef betrokken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld adviseren in een juiste toepassing van hun middelen.”
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Delphy, Eigen nieuwsgaring