Ctgb zet mes in glyfosaathoudende middelen: twee middelen niet of beperkt verlengd
De verlenging van Kyleo (15471 N) is afgewezen vanwege risico’s voor waterorganismen. Risico’s voor de mens zijn er niet. Voor geen van de aangevraagde gebruiken is een acceptabel risico aan te tonen voor waterorganismen en daarnaast voor veel toepassingen niet voor vogels, zoogdieren en/of niet-doelwitplanten, stelt het Ctgb. Als het veilig gebruik van een middel niet voor alle risicogebieden volledig is aan te tonen, laat het Ctgb het niet toe.
Bestrijding bietenopslag blijft toegestaan
Bij het andere glyfosaatmiddel, Etna Next, spelen ook geen risico’s voor de mens. Het grootste deel van de aangevraagde toepassingen blijkt niet toelaatbaar, omdat de juiste gegevens ontbreken om een acceptabel risico aan te tonen voor niet-doelwit-geleedpotigen (insecten, spinnen en dergelijke) en in veel gevallen ook niet voor vogels of zoogdieren. Wel aantoonbaar veilig gebruik is aangetoond voor de aangevraagde toepassingen als aanstrijkbehandeling in bieten en maïs tegen aardappelopslag, pleksgewijze aanstrijkbehandelingen tegen onkruiden en het uitlopen van stobben van bomen en struiken in akkerbouwgewassen, cultuurgraslanden, fruitgewassen, groenteteelt, kruidenteelt, sierteeltgewassen, openbaar groen en particuliere tuinen. Hierbij is de blootstelling van niet-doelwit-geleedpotigen verwaarloosbaar. Deze toepassingen kunnen daarom wel worden toegelaten, stelt het college.
Nefyto: teleurstelling
Dit besluit is een teleurstelling en komt als een onaangename verrassing, zegt Maritza van Assen van brancheorganisatie Nefyto in een eerste reactie. Omdat glyfosaat op Europees niveau is goedgekeurd op zowel humane toxiciteit als ecologische toxiciteit was de verwachting dat de nationale beoordeling geen problemen zou geven.
De EU heeft in 2017 de toelating voor de stof glyfosaat met vijf jaar verlengd, en niet voor de gangbare periode van tien jaar. De stof moet daarom na vijf jaar, dus uiterlijk in december 2022, opnieuw zijn beoordeeld. Nederland was bij de meerderheid die voor de verlenging stemde. Dit besluit leidde er toe dat alle lidstaten de glyfosaathoudende middelen die op de nationale markt een toelating hebben opnieuw moeten beoordelen.