Uienexport 2019-2020 loopt hard bij mooie prijzen
„Het is wederom een bijzonder jaar”, zegt Gunter. Hij duidt daarmee op de droge zomer, een natte oogstperiode en op een markt met verrassingen voor de uienexporteurs. De opbrengsten waren volgens hem gemiddeld en de kwaliteit pakt goed uit. Daarmee is er ruimte om te exporteren, mits de markt de goede balans vindt tussen prijs en volume.
Gunter vond de vroege vraag uit Brazilië een goede handelsstimulans in de eerste helft van het exportseizoen. „Er ging al 35.000 ton naartoe.” In topjaren kan Brazilië ook wel een paar maal zoveel uien vragen. Dat kan in de tweede helft van het seizoen gebeuren.
De laatste jaren gaat voor de jaarwisseling een dikke 60 procent van de uien de grens over en de rest in de tweede periode. Zo cijferend kan het dat Nederland over het hele exportseizoen 1,2 tot 1,3 miljoen ton uien gaat exporteren. Wat dit jaar kenmerkend is voor de markt is sluiten van deuren en openen van deuren elders. Gunter noemt in dat verband de handel met Panama, die juist stopte, waarschijnlijk door politieke strubbelingen. Ook de traditionele markt in West-Afrika is even afwachten. Daar tegenover staan nieuwe opties in Egypte, India en andere Aziatische bestemmingen.
India importeur
De verrassing voor de markt was dat India door een misoogst veranderde van een exporteur in een importeur. Direct kan Nederland daar uien heen brengen, of indirect via andere landen, maar ook de bestemmingen waar India normaal gesproken zelf uien afzet vragen nu Nederlandse uien. „Je moet daarbij denken aan Sri Lanka en Maleisië.”
Van de rode uien zijn er al veel weg. De krapte aan dat product stuwt de prijzen al. Gunter zegt dat het aandeel in de teelt groeit en dat het al 15 procent is.
Weekafzet
De wekelijkse export kan van wegvallen van Afrika een stevige terugval krijgen van meer dan 12.000 ton. De nieuwe exportbestemmingen zijn in staat daar veel van terug te halen. Tot de kerst lagen wekelijkse exporten van uien op ongeveer 27.000 ton. Gunter rekent dat de exportdoelen prima gehaald worden met 24.000 ton per week vanaf de jaarwisseling. De exporteurs zijn in ieder geval heel tevreden over hoe het tot nu toe gaat. Voor boeren is voor deze prijs te telen, zegt de uienmarktkenner.
Onzekerheden liggen, behalve bij de Afrikaanse markt, bij de Europese vraag. „Gelukkig merken we tot nu toe weinig van de Brexit-perikelen. Verder moeten we afwachten hoe Oost-Europa in de tweede helf gaat vragen”, aldus Gunter.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes