VTA: Uienoogst en voorraad vrije uien op niveau langjarig gemiddelde
De vrije voorraad uien zit momenteel op het langjarig gemiddelde. Dit stelt de VTA, de Verenigde Telers Akkerbouw, op basis van een eerste voorraadinventarisatie voor het seizoen 2019 - 2020 die ze begin december onder haar leden heeft uitgevoerd. Op basis hiervan concludeert de VTA dat een goedlopende export er momenteel voor zorgt dat in de bovengemiddelde productie al een behoorlijk gat is geslagen. Daardoor ligt de vrije voorraad nu ongeveer op het niveau van het langjarig gemiddelde. De cijfers sluiten bovendien aan op het huidig praktijkbeeld. Die vertoont een relatief goedlopende export en veel kooprondes voor zowel gele als rode uien in de afgelopen weken.
Gemiddelde opbrengst per hectare
Op basis van de ingestuurde resultaten komt de VTA uit op een gemiddelde opbrengst van 54,1 ton/ha netto. Dit is circa 5 ton lager dan in eerste instantie op basis van de proefrooiingen was geraamd. Deze 54 ton is ongeveer het langjarig gemiddelde. Daarbij past VTA wel een correctie toe voor het extreem droge seizoen 2018. Bij de zaai-uien bedraagt de minimum opbrengst 30 ton/ha en het maximum 80 ton/ha. De gemiddelde opbrengst bij de gele uien lag bedraagt 54,4 ton/ha. Bij de rode uien was dit 50,7 ton/ha terwijl bij de plantuien dit jaar gemiddeld 57,6 ton van een hectare werd gehaald.
Areaaluitbreiding
Er is een opvallend verschil tussen de cijfers van het CBS en de VTA wat betreft de areaalmutaties. Het CBS registreert een landelijk uitbreiding van het uienareaal in 2019 van 5,9 procent. Het areaal zaai-uien is volgens het CBS uitgebreid met maar liefst 8,8 procent tot circa 27.600 ha. De VTA signaleert bij haar deelnemers aan de voorraadinventarisatie daarentegen juist een areaaldaling van 2,5 procent. Volgens de VTA is dit vreemd, omdat de areaaluitbreiding met name plaatsvindt in de niet- traditionele teeltgebieden, terwijl de VTA leden zich juist in de traditionele teeltgebieden bevinden. Als voorbeeld wijst de VTA naar Zeeland waar ook het CBS een daling van 11,4 procent van het uienareaal registreert.
Het volume wat afgeleverd is door de deelnemers aan de voorraadinventarisatie ligt ongeveer op eenzelfde niveau als het langjarig gemiddelde. Tot begin december is er circa 29 procent van de uien van de VTA leden afgeleverd. VTA onderstreept dat dit een bevestiging is van het actuele beeld van een goedlopende afzet. In absolute tonnen ligt bij de VTA-leden 5,3 procent meer uien in de schuur dan het langjarig gemiddelde.
Verkochte hoeveelheden
Van de actuele voorraad is 31 procent verkocht. Bij de rode uien ligt dit verkooppercentage op 44 procent en bij de gele uien op 26 procent. In een doorsnee jaar is, volgens de VTA, rond deze tijd ongeveer 25 procent van de voorraad verkocht. De totale vrije voorraad ligt daarmee ongeveer op het langjarig gemiddelde van de voorraadinventarisaties in deze periode. Voor de rode uien ligt deze wat lager dan voor de gele.