Akkerbouw Symposium ‘Inspanning wordt beloond’
Het Akkerbouw Symposium is een initiatief van Akkerwijzer in samenwerking met BO Akkerbouw, Nedato en Rabobank en vindt plaats op 4 februari in Gorinchem.
Een afzetschakel uit de keten naar je eigen erf brengen is zo’n uitdaging. Adriaan Veerman uit Goudswaard (ZH) doet dat bijvoorbeeld met verse friet, Leon de Winter uit Kwadendamme (ZL) met tarwemeel en Bram en Jenny Vader uit Rutten (FL) zetten rechtstreeks een deel van hun tafelaardappelen af bij de consument. Zij zullen aangeven hoe ze dat hebben aangepakt, waar ze tegenaan zijn gelopen en hoe ze hun marktkans uiteindelijk tot een succes wisten te maken.
PlanetProof
Gertjan van Dueren Den Hollander ontvangt sinds teeltjaar 2019 van Nedato 1000 euro extra per hectare voor het leveren van PlanetProof tafelaardappelen. Hij vertelt zijn eerste ervaringen om te voldoen aan de extra voorwaarden, hoe hij omgaat met het puntensysteem en of die geldelijke beloning voldoende is.
Een andere vorm van inspanning is de dialoog aangaan met burgers en uitleggen hoe en waarom er aan gewasbescherming wordt gedaan. Maar hoe pak je zo’n dialoog aan? Akkerbouwer Robert Kort uit Kudelstaart (NH), lelieteler Marcel Markhorst uit Brucht (OV) en groentekweker Niels Zuurbier uit Heerhugowaard (NH) delen hun ervaringen.
Inspiratie komt ook uit een heel andere sector. Ruud Zanders van Kipster gaat in op de vraag hoe je langdurige afspraken met supermarkten kunt maken en waar het succes van Kipster op gebaseerd is.
Vergroening gewasbescherming
Drie sprekers die dicht bij de praktijk staan vertellen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van groene (biologische) middelen en de ondersteuning van natuurlijke vijanden. Guido Sterk van IPM Impact in Kuringen (Bel.) voert praktijkproeven uit op het gebied van geïntegreerde gewasbescherming en vertelt welke natuurlijke vijanden ondersteuning kunnen bieden bij de plaagbestrijding in akkerbouwgewassen en hoe je deze nuttige insecten kunt stimuleren. Johan Bierma van Cebeco Agrochemie is de afgelopen jaren nauw betrokken geweest bij praktijkprojecten rondom groene gewasbescherming, biostimulanten en natuurlijke vijanden. Michel Jansen van Proeftuin Zwaagdijk gaat in op vergroeningsprojecten die momenteel in bloembollen en groenten lopen en schetst waar de komende jaren naar toe wordt gewerkt.
Aanmelden symposium
De toegang voor akkerbouwers met een abonnement bij Agrio is gratis. Niet abonnees betalen 25 euro. Meer informatie over programma en om u aan te melden is te vinden op de evenementpagina van het Akkerbouw Symposium.