Boerrigter: Meeste telersgroepen Veldleeuwerik gaan door
In haar laatste maanden als directeur van de stoppende stichting heeft Boerrigter alle regiogroepen bezocht. Tijdens die bezoeken werd het haar al heel snel duidelijk dat vrijwel alle telersgroepen onafhankelijk verder willen met wat ze in de afgelopen jaren hebben opgebouwd. „Dat geeft wel aan dat de deelnemende akkerbouwers een duidelijke meerwaarde inzien van het samenkomen in een veilige omgeving waar je alles met elkaar kunt delen.”
Financiering als struikelblok
Op welke manier ze verder gaan, is aan de groepen zelf. „Veldleeuwerik bestaat immers niet meer.” Er zijn volgens Boerrigter wel enkele partijen opgestaan die een deel van het werk van Veldleeuwerik willen overnemen. Matthé Elema die door minister Schouten als verkenner is aangesteld om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om verder te gaan met de erfenis van de stichting, heeft met deze partijen gesproken. „Er is inderdaad wel belangstelling om bepaalde rollen over te nemen. Dat nemen we zeker mee in ons rapport”, zegt Elema. Wie deze partijen zijn, wil hij nog niet zeggen.
Boerrigter vreest dat ze voor hetzelfde dilemma komen te staan als waar ook Veldleeuwerik zelf uiteindelijk over is gestruikeld. „Ook zij zullen financiering willen om verder te kunnen. Maar gaat dat ook lukken? Het is ons in ieder geval niet meer gelukt.”
Met het officiële einde van Veldleeuwerik per 1 januari is het gedachtegoed van de stichting niet begraven, is de overtuiging van Boerrigter. „Er is een gedragsverandering ontstaan onder de deelnemende boeren en dat blijft ook zo. Zij hebben de noodzaak en de kracht ingezien van het integraal met elkaar aan de slag gaan.” Precies daar ligt volgens Boerrigter de kracht van ‘haar’ stichting. „Als je werkelijk toe wilt naar een transitie in de landbouw moet je dat bereiken door boeren in groepen via projecten met elkaar te laten samenwerken. Je kunt niet als overheid zo maar dingen van bovenaf opleggen, dat werkt niet. Wij hebben de telers laten werken met hun eigen thema’s. Daar komt zoveel kracht bij los… Dat is iets wat Veldleeuwerik heeft laten zien.”
Ketenpartners
In september kondigde Stichting Veldleeuwerik aan per 1 januari 2020 te stoppen. Reden hiervoor was dat het de stichting niet is gelukt om nieuwe financieringsmogelijkheden te vinden. De laatste jaren nam het aantal deelnemende ketenpartners sterk af. Enkele jaren geleden waren dit er nog 60, vorig jaar stond de teller op 37, waarvan een aantal had aangekondigd zijn samenwerking op korte termijn te beëindigen. Daarmee namen de baten van de stichting te sterk af.
In de afgelopen maanden heeft stichting er hard aan getrokken om „alles op een fatsoenlijke manier af te ronden”, zoals Boerrigter zegt. Alle bijeenkomsten en activiteiten zijn tot 1 januari 2020 gewoon volgens planning doorgegaan. Ook zijn vorig jaar nog alle certificaten verstrekt.
Terugkijken
Wat Boerrigter nu zelf gaat doen, heeft ze nog niet in beeld. „Het is heel hard werken geweest de afgelopen maanden. Nu eerst maar eens afstand nemen van de situatie, daarna ga ik me wel bezinnen wat ik wil.” Hoe rot ze het ook allemaal vindt, er is echter wel één gevoel dat overheerst. „Ik kan terugkijken op iets geweldigs.”