In 2020 begint handhaving drukregistratie op spuiten

Het belangrijke verschil met 2019 is dat per 1 januari 2020 de gebruiker van de spuit moet bewijzen dat hij zich aan de wet houdt. Controleurs willen weten of de teler de juiste druk gebruikt voorgeschreven bij middel, dop en techniek. De druklogger op de spuit houdt van het laatste bedrijfsuur bij hoe de druk was tijdens het spuitwerk. Iedere 10 seconden registreert de logger de druk. Dat is zes keer per minuut en over 60 minuten dus 360 metingen.
In het maandblad Akkerwijzer van december 2019 kwamen telers aan het woord over hoe zij omgaan met de regelgeving. Sommige telers besloten een logger op hun spuitmachine te bouwen, anderen niet. Het is namelijk ook mogelijk om op een andere manier aan de wet te voldoen. Gebruikt de teler namelijk een van de uitgesloten driftreducerende technieken, dan is de druklogger niet nodig. Een tweede ontsnapping aan de drukregistratie op de spuit is verdubbeling van de teeltvrije zone.
Technische mogelijkheden
Er zijn meerdere driftreducerende technieken die werken zonder druklogger toelaten. Sleepdoek (bekend onder de naam Wingssprayer), de Wave, MagGrow, luchtondersteuning en verlaagde spuitboom (maximaal 30 centimeter boven het gewas) met om de 25 centimeter een dop zijn driftreducerende technieken die drukregistratie overbodig maken.
Technisch is er veel mogelijk aan technieken, maar soms zijn de keuzemogelijkheden beperkt binnen de techniek. Bij de verlaagde spuitboom is tot nu toe maar één spuitdop officieel toegelaten. De technische commissie voor techniekbeoordeling komt spoedig met meer doppen. Dat moet in de eerste maanden van 2020 komen. Het geeft telers dan meer keuze bij gebruik van de verlaagde spuitboom.
Een nieuwe spuit met driftreducerende eigenschappen kan aan de ene kant voldoen aan de eisen die de wet stelt voor het geval geen druklogger op de machine hoeft, maar dergelijke spuiten werken nauwkeuriger en effectiever en besparen ook middel. Dat kan op zichzelf een argument zijn voor die technieken te kiezen. Afhankelijk van het type bedrijf en de teelten met bijbehorende middelen, kan de teler kiezen voor nieuwe techniek om op termijn ook kostentechnisch te besparen. Soms bespaart de techniek tienduizenden euro’s per jaar.
Nieuwe toelatingen
Toelatingshouders kiezen steeds vaker voor registratie van middelen in combinatie met driftreducerende maatregelen. Volgens deskundigen op gewasbeschermingsgebied zullen er steeds meer middelen op de markt komen met een hoge driftreducerende klasse als etiketeis. De fabrikanten van de middelen verwachten op die manier meer kans te hebben op een toelating. Telers die kiezen voor driftreducerende technieken op hun nieuwe spuit zullen de komende jaren waarschijnlijk daarmee de beschikking over een ruimer middelenpakket houden.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes