Syngenta onderzoekt alternatief voor glyfosaat binnen 5 tot 7 jaar
De boeren hadden hun ongerustheid kenbaar gemaakt tegenover Parr en gevraagd om op zoek te gaan naar een alternatief, omdat ze vrezen dat het gebruik van glyfosaat in Australië binnenkort nog strenger wettelijk wordt gereglementeerd of zelfs verboden. De onrust onder de boeren heeft te maken met een nieuw onderzoek door het Australische ministerie van milieu naar de gevolgen van het gebruik van glyfosaat. Parr wilde geen enkele toezegging doen, maar zijn bedrijf denkt het nieuwe product binnen de 5 tot 7 jaar op de markt te kunnen brengen. Het gesprek tussen Parr en de boeren werd naar buitengebracht door “Farmonline”, een samenwerkingsverband van Australische (onderzoeks-)journalisten.
Glyfosaat staat al geruime tijd onder zware druk. De reden voor een mogelijk verbod is de vrees voor schade aan het milieu en de volksgezondheid, nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het omstreden middel ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ had genoemd. Buiten Europa geldt een verbod in Thailand en Vietnam.
In de Verenigde Staten is sprake van talloze rechtszaken tegen de Duitse producent Bayer, die Monsanto heeft overgenomen. Dat bedrijf bracht het omstreden middel tientallen jaren geleden onder de merknaam Roundup op de markt. Parr verklaarde te begrijpen dat de consumenten “goedkopere, effectievere en veiligere producten willen” en verklaarde dat zijn bedrijf ook aan die wens wil beantwoorden.
Tegelijkertijd herinnerde hij eraan dat Roundup al sinds de jaren 70 door de landbouw wordt gebruikt en wereldwijd duizenden onderzoeken heeft ondergaan, terwijl de regelgeving meermaals werd aangepast en verbeterd. Parr: „In alle gevallen werd glyfosaat niet enkel een geschikt maar ook een veilig gewasbeschermingsmiddel bevonden.” Hij noemde de heissa rond glyfosaat verontrustend, omdat de talrijke processen in de Verenigde Staten „de basis van onze industrie aanvallen.”
Tekst: Jan Schils
Beeld: Robert Ellenkamp