Nederlandse uienexport leunt voor een groot deel op afzet naar Afrika
Wiskerke: Nog veel uitdagingen voor uienexport op korte en langere termijn
De Nederlandse uienexport leunt voor een groot deel op de afzet naar Afrika. Dat aandeel wordt ieder jaar groter, zo bleek uit cijfers die Wiskerke presenteerde. In 2015 ging 42 procent van de uien naar het Afrikaanse continent, in 2017 was dat al 50 procent. Tegelijkertijd constateerde Wiskerke dat de periode waarin deze uien naar Afrika worden verscheept steeds korter wordt. „Senegal, onze belangrijkste afnemer, in het bijzonder. In 2017 werden eind januari pas de laatste transporten die kant op verscheept, terwijl we dit jaar nu al de laatste vrachten aan het laden zijn.”
De top 5 van exportlanden voor Nederlandse uien zijn Senegal (14 procent), het Verenigd Koninkrijk (10 procent), Ivoorkust, Guinee en Mauritanië. „Deze landen zijn samen goed voor 45 procent van de uienexport.” Bijzonder is dat vier van deze top 5 in Afrika liggen.
Klimaatverandering
Een grote uitdaging voor de wereldwijde uiensector is de klimaatverandering. Nederland zal volgens berekeningen van Wageningen UR meer te maken krijgen met periodes van droogte en periodes met extreme neerslag. „We moeten ons bewust zijn van die veranderingen en ons waar mogelijk daar op aanpassen.” Ze denkt hierbij onder meer aan de mogelijkheden van drupirrigatie of drainage. Uien telen op percelen die geschikt zijn om ook andere weersomstandigheden aan kunnen. En, benadrukte ze, de sector moet zich blijven concentreren op kwaliteit. Daaronder vallen zaken als huidvastheid, grofte, de ronde vorm. „Afrika vraagt meer grove uien. We ondervinden steeds meer moeilijkheden om fijne uien af te zetten.”
Er zijn volgens Wiskerke ook nog voldoende kansen op de wereldmarkt. In de top 5 van grootste stijgers wat betreft afzet staan landen als Thailand, Sri Lanka, Brazilië en Polen. Maar, voegt ze daar aan toe, deze gestegen afzet was allemaal een gevolg van klimaatverandering: te veel neerslag in deze of omringende landen zorgde voor misoogsten, waardoor deze landen extra uien moesten importeren.
India
Nederland is qua export een belangrijke speler op de wereldmarkt, qua productie tellen we niet echt mee. India is na Nederland de grootste exporteur van uien. Als het gaat om de uienteelt is India in tegenstelling tot Nederland heel groot. „Als daar in de teelt iets misgaat, zoals dit seizoen, dan is de impact daarvan veel groter.”
De sterke punten van Nederland als uienland zijn dat we jaarrond uien kunnen leveren, een uitstekende logistiek hebben en goede kwaliteit kunnen leveren. „Ik heb vorig jaar heel veel uien voorbij zien komen uit de hele wereld. Maar er gaat niets boven de Nederlandse ui. Er was geen ui die zo goed was en die zo goed bleef.”