30 graden optimale bewaartemperatuur tegen koprot in uien

In het tweejarig onderzoek zijn in totaal 112 partuien uien bewaard onder verschillende bewaarregimes en in verschillende bewaarplaatsen. De uien zijn kunstmatig geïnfecteerd. In december zijn de partijen bemonsterd en onderzocht op koprot.
De droogtemperatuur in de bewaring is de belangrijkste factor in de reductie van koprot. Zowel bij uien met een langere als met een kortere velddroogperiodes bleek 30 graden de optimale bewaartemperatuur. Bij andere temperaturen (25 of 20 graden) was het percentage uien met koprot vele malen groter, zei Uireka-projectleider Chris de Visser tijdens de Themadag Uien in Dronten.
Invloed velddroogperiode
De invloed van de lengte van de velddroogperiode kwam minder duidelijk uit het onderzoek. Een langere veldperiode in combinatie met snel drogen op 30 graden leidde in het onderzoek wel tot beduidend lagere percentages koprot in de partijen. Langzaam drogen in combinatie met een langere veldperiode pakte echter, in tegenstelling tot de variant met een korte veldperiode, aanzienlijk slechter uit.
Het drogen met alleen onverwarmde buitenlucht is het meest ongunstig: in zowel de uien met een lange als met een korte veldperiode was in bewaarplaatsen waarin met buitenlucht was gedroogd sprake van hoge percentages koprot (86 procent).
Uireka
Het onderzoek naar koprot is uitgevoerd tijdens het recent afgesloten driejarig Uireka-onderzoek. Uireka krijgt weliswaar een vervolg maar het onderzoek naar koprot is hierin buiten de boot gevallen. Omdat koprot de laatste jaren geen rol van betekenis meer speelt, is de focus van de sector verschoven naar andere actuele zaken.