Areaal bieten groeit naar circa 83.500 hectare
Bestellingen bietenzaad: minder bca-rassen, meer standaard rhizomanierassen

Uit de definitieve zaadbestellingen van Cosun blijkt dat de rassen met alleen rhizomanieresistentie dit jaar een aandeel krijgen van 25 procent, tegen 19 procent in 2019. Het aandeel bca-rassen is juist afgenomen naar 38 procent (2019: 45 procent). Het percentage rhizoctoniarassen is met 37 procent vrijwel gelijk aan vorig jaar, maar binnen deze groep is het aandeel rassen met een drievoudige resistentie sterk toegenomen.
Tekort aan resistent bietenzaad
In december kwam naar buiten dat van een aantal bietenrassen slechts beperkt zaad beschikbaar was. Vooral in het resistentiesegment bietencysteaaltjes en aanvullend rhizomanie was het aanbod ontoereikend. Door problemen bij de zaadproductie van één van de rassen uit dit resistentiesegment (BTS 2345 N) was van dit ras niets meer beschikbaar in de hoofdbestelling. Hierdoor moesten veel telers noodgedwongen op zoek naar een alternatief, zegt Arjen Buijze van Cosun. Telers hadden hierbij de keuze uit een aanvullend rhizomanie resistent of een drievoudig resistent ras. Bij deze laatste geldt dat de opbrengsten nog tot 10 procent lager kunnen uitvallen in vergelijking met bca-rassen. „Deze rassen worden dus pas echt interessant als je zeker weet dat je problemen hebt met bietencysteaaltjes.”
Daarnaast is opnieuw een grote keuze gemaakt voor zaad dat is behandeld met Force. Deze behandeling beschermt het zaad in de beginfase tegen vraat door bodeminsecten. Het aandeel Force is met 72 procent gelijk aan 2019, het eerste jaar waarin de bietensector het moest doen zonder de neonicotinoïden. In 2018 was nog 85 procent van alle bietenzaad gezaaid met de coating Sombrero.
Areaalgroei van 3,5 procent
Het areaal bieten groeit naar 83.000 tot 84.000 hectare. Dat betekent een groei van 3,5 procent ten opzichte van vorig jaar. „Dit is min of meer wat we hadden verwacht”, aldus Buijze. Cosun had in augustus vorig jaar het toewijzingspercentage voor 2020 verhoogd naar 105 procent. Met deze extra hoeveelheid productieruimte hoopt het concern voldoende suiker te kunnen produceren om aan de vraag te kunnen voldoen.