Column: Henk Nienhuis: Hogere bietenprijs
Ook dat was opmerkelijk, omdat er tal van nog op te lossen problemen aangeduid werden. De Brexit was er één van en die gaat volgens de berichten al over veertien dagen in. En dat terwijl er over die deal concreet nog weinig bekend is.
Allemaal nog vraagtekens dus, maar desondanks toch een betere suikerprijs op de Europese markt. Een stijging en dus komt het allemaal goed voor ons als aanwezige suikerbietentelers, aldus Cosun. Het gaat vooral met de deelnemingen goed, zoals Aviko. Deze aardappelen leveren een positieve bijdrage aan de bietenprijs.
We komen landelijk uit op 83,5 ton suikerbieten per hectare met 16,34 procent suiker, 12 procent tarra (exclusief 3 procent koptarra) en een winbaarheid van 89,6. Dit zijn de landelijke cijfers. Ons gebied, zand- en veenkoloniën, heeft wat minder tonnen met een wat hoger suikergehalte. Ook de winbaarheid en tarra hebben we wat beter. Zand- en veenkoloniën leveren kwaliteitsbieten. Het streven is 90 ton bieten met 18 procent suiker. Dat is mooi, want we krijgen in de nabije toekomst ook nog een hogere bietenprijs.
In de zetmeelaardappelteelt hebben we geleerd dat de kg-opbrengstverhoging achterbleef bij de consumptierassen. In die teelt hebben we zoveel resistentie weten te bereiken, met name tegen aardappelcysteaaltjes, dat daarom de kg-opbrengst achterbleef. Een geweldige prestatie die ook hard nodig is, vooral bij het wegvallen van zoveel bestrijdingsmiddelen. En dat laatste is nu ook juist aan de orde in de suikerbietenteelt. Ook daar zal nog veel nadruk moeten liggen op resistentie tegen allerlei schimmels en virussen. Dat wordt nog een stuk moeilijker dan alleen maar op kilo’s suiker kweken.
Stilstaan is achteruitgang, dat zit ook bij de Cosun-mannen flink tussen de oren. Ondanks onzekerheden in de afzet krijgen we een toewijzing van 105 procent. En met een hogere bietenprijs, aldus één van de commissarissen. Dat is toch mooi.
De beste wensen voor 2020 en nog vele jaren daarna.