
“Met hele pootgoedareaal overgestapt”

“Ik heb al een deel afgeleverd voor verre export en het was helemaal schoon.” Peter Lievaart steekt zijn tevredenheid over het nieuwe rhizoctoniamiddel Allstar niet onder stoelen of banken. In het Zeeuwse Wolphaartsdijk verbouwt hij jaarlijks zo’n 28 hectare pootgoed. Lievaart runt het 110 ha. grote akkerbouwbedrijf in maatschap met zijn vader en zijn zus. De zavelgrond is met 20 tot 40% afslibbaar niet uitzonderlijk licht maar bevat met 1,5 tot 1,7% betrekkelijk weinig organische stof. “De rhizoctoniadruk is de afgelopen jaren wel iets afgenomen, vertelt Lievaart, maar het kan hier toch flink de kop opsteken.” Niet voor niets is Lievaart al bijna 20 jaar bezig om het organische stof gehalte op zijn percelen te verhogen.
Een rhizoctonia veurbehandeling bij het planten is standaard in Lievaart’s aanpak van de pootgoedteelt. Het eigen pootgoed krijgt daarnaast ook nog een knolbehandeling. Lievaart’s eerste kennismaking met Allstar was in 2018. “Mijn gewasbeschermingsadviseur vroeg of ik niet een stukje wilde proberen. Ik sta altijd wel open voor iets nieuws”, vertelt Lievaart. Hij behandelde de helft van één van zijn percelen met Allstar.
“Er was niet meer Allstar leverbaar, lacht hij, maar zo kon ik wel mooi vergelijken.” Lievaart was tevreden over het resultaat en nadat hij zich wat meer had verdiept in de eigenschappen van Allstar besloot hij met zijn hele pootgoedareaal om te gaan. Een seizoen verder is hij ronduit tevreden. “Je hebt maar 0,8 liter per hectare nodig. Dat scheelt gesjouw. En Allstar zakt niet uit en geeft geen verstoppingen.” Ook de zachte formulering en de nevenwerking op andere schimmels spelen een rol. “Als Allstar niets op zilverschurft en zwarte spikkel zou doen, had ik een andere keuze gemaakt.”