Duitse landbouwminister juicht nieuwe veredelingstechnieken toe
Nieuwe ontwikkelingen op het vlak van kweektechnieken en het resistent maken van bepaalde gewassen moeten vol worden aangegrepen. „Dergelijke ontwikkelingen mogen we niet links laten liggen puur op basis van onderbuikgevoelens en zonder hierover inhoudelijk te discussiëren.” Dat stelt de Duitse landbouwminister Julia Klöckner tijdens haar openingsrede van de Grüne Woche in Berlijn. Ze verwijst daarbij als voorbeeld naar de Crispr-Cas9 ontwikkelingen, het meer schimmelresistent maken van tarwe en om maïsrassen meer droogteresistent te maken. „Door toepassing van nieuwe kweektechnieken kunnen ontwikkelingen op dit vlak veel doelgerichter en sneller worden bereikt dan via klassieke langdurige vermeerderingstechnieken”, aldus Klöckner.
Vooruitkijken
Klöckner zegt nieuwe ontwikkelingen in de landbouw toe te juichen. „Bij een landbouwhervorming wil ik niet achterom kijken, maar juist met een open blik vooruit. Er dient ruimte te komen voor digitalisering, precisielandbouw, nieuwe plantenrassen. Ontwikkelingen die de bodem en het milieu beschermen en gelijktijdig een goede oogst garanderen. Degene die deze ontwikkelingen wil tegenhouden, heeft geen beeld van de toenemende voedselbehoefte die het gevolg is van de groeiende wereldbevolking. Om 10 miljard mensen te voeden, die binnenkort op onze aarde leven, dient volgens de FAO de mondiale landbouwproductie met ongeveer 70 procent te stijgen.”
Meer respect voor boeren
De Duitse landbouwminister roept iedereen op tot het tonen van meer respect en waardering voor wat de boeren nu al realiseren: bloemrijke akkerranden, natuurbehoud, veranderende gewasrotaties en vermindering van het gewasbeschermingsmiddelenverbruik. De handel roept ze op betere handelsbetrekkingen met de boeren te scheppen. In haar ogen zijn boeren dagelijkssteeds meer uitgeleverd aan inkopers en gedwongen onrechtvaardige handelspraktijken te accepteren.
„Wij willen de positie van de boer in de keten versterken. Van de consument vragen we een andere opstelling ten opzichte van zijn dagelijks voedsel. In ons land zijn meer mobiele telefoons dan inwoners. De consument betaalt hoge prijzen voor deze smartfoons. Echter de prijs voor vlees, fruit en groente kan niet laag genoeg zijn.” Wijzend naar het jaarthema van de Grüne Woche 2020 ‘Jij bepaalt’, roept ze de consument op bij haar inkopen steeds de regel te hanteren: ‘Koop zoals jij wenst dat op de akker en in de stal wordt geboerd.’
Openstaan
„Allemaal zijn we voor het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen en een lagere bemesting. Maar dan moeten we bij onze inkopen ook openstaan voor mogelijk wat beestjes in onze krop sla. We willen en zekere oogsten, en meer mensen voeden en de klimaatomslag tegenhouden, en minder bemesten en en minder spuiten. Maar wie A zegt moet ook B zeggen. En in dit geval houdt B in: de landbouw de juiste mogelijkheden bieden: het toepassen van nieuwe technieken en nieuwe rassen.”