Inzetten op hogere hectareopbrengsten in plaats van areaalgroei
‘Areaal voor uiengeschikte grond heeft maximum bereikt’
De akkerbouw is goed voor een kwart van het totale areaal landbouwgrond, waarbij de uienteelt een steeds belangrijkere plek in het bouwplan inneemt. Sinds de eeuwwisseling is het areaal uien gestaag toegenomen en in de afgelopen twintig jaar is er zelfs sprake van een verdubbeling. Het areaal zaaiuien kwam vorig jaar uit op bijna 28.000 hectare.
Grondgebonden ziektes
De HOA heeft berekend dat het maximale areaal zeeklei met een gezonde teeltwissel van 1 op 7 ligt tussen 35.000 en 45.000 hectare. Van de 300.000 hectare zeeklei langs de Waddenzee, in Zuidwest-Nederland en in Flevoland valt circa 10 procent af met het oog op grondgebonden ziektes. De overige 270.000 hectare wordt gedeeld door 7: blijft over een kleine 39.000 hectare. Met de huidige 28.000 hectare zaaiuien en 9.000 hectare eerstejaars- en tweedejaars plantuien zit de sector hiermee ongeveer aan zijn limiet, berekent de HOA.
Uiteraard kunnen ook op andere grondsoorten uien worden geteeld, erkent de HOA. Maar op die gronden ligt er een grotere uitdaging om uien te oogsten die geschikt zijn voor de langere bewaring.
Groeiende teelt in buurlanden
Een andere bedreiging komt vanuit Frankrijk, België en Duitsland, waarschuwt de organisatie. „Ook in deze landen liggen teeltgebieden waar men inmiddels de weg naar de Nederlandse handel goed weet te vinden.”
Ook het veranderende klimaat is een zorgpunt voor de uienteelt. De buien worden heviger en de droogte intenser en langer.
125 ton netto
Volgens de HOA ligt er voldoende potentie in het streven naar een hogere hectareopbrengst in de uienteelt. „Per hectare is er ruimte voor ongeveer 1 miljoen planten. In de sortering 60-80 mm moet er dus een opbrengstpotentie mogelijk zijn van 125 ton netto. Nu zitten we nog niet eens op de helft.”