Backx, HZPC: ‘Grote stappen zetten met Crispr-Cas’
Tijdens haar openingsrede van de Grüne Woche in Berlijn was Klöckner duidelijk over haar visie op moderne veredelingstechnieken, zoals Crispr-Cas. Het op voorhand afwijzen van dergelijke nieuwe technieken op basis van onderbuikgevoelens is een verkeerde weg, sprak ze. Backx sluit zich hier volledig bij aan. Hij hoopt dat een nieuwe discussie over deze technieken er toe zal leiden dat er beslissingen worden genomen op basis van technische motieven in plaats van op emotie. Want dat is wat er tot nu toe is gebeurd, zegt Backx. Dat zag hij ook heel duidelijk in Duitsland, waar dankzij de Grünen een terughoudende houding is ontstaan ten aanzien van moderne veredelingstechnieken.
Resistentie tegen phytophthora
Klöckner verwees in haar openingsrede naar het belang van technieken als Crispr-Cas in de strijd tegen schimmelziektes in gewassen. Ook Backx is er van overtuigd dat de aardappelwereld dankzij een techniek als Crispr-Cas heel grote stappen kan zetten. „In de traditionele veredeling is het gelukt om resistentie tegen phytophthora op basis van één gen in te bouwen. Het risico is hierbij echter heel groot dat deze resistentie wordt doorbroken. De ontwikkeling van phytophthora gaat snel, daar kan de traditionele veredeling niet tegenop.” Echte resistentie tegen deze schimmelziekte begint bij twee resistente genen, meent Backx. „En dat is met Crispr-Cas in theorie goed te doen, met de klassieke veredeling niet.”
Ondanks het Europese nee tegen moderne veredelingstechnieken gaat HZPC door met veredeling met behulp van deze technieken. In Nederland gebeurt dat in het laboratorium. „Daar hebben we nu planten staan waarop deze techniek is toegepast.” Zodra deze planten in het veld beproefd gaan worden, wijkt het handelshuis uit naar zijn proefvelden in Canada, waar Crispr-Cas in de open lucht wel is toegestaan.
Backx blijft hoop houden dat er op termijn beweging komt in het halsstarrige nee van Europa tegen moderne veredelingstechnieken. Een belangrijk argument vóór deze techniek is het feit dat het in andere continenten al wel is toegestaan. „Als Europa daar niet in meegaat, komen wij op een achterstand terecht.”
Druk van onderaf
Maar ook op het gebied van duurzaamheid valt er een hoop te zeggen in het voordeel van moderne veredelingstechnieken, meent hij. „Stel dat het lukt om via deze techniek meervoudige resistentie tegen phytophthora in te bouwen en Europa blijft nee zeggen. Dan rijden we hier allemaal nog met de spuitkar rond, om het even plat te zeggen, terwijl de rest van de wereld deze schimmelziekte de baas is. Dan zijn we in de EU toch niet goed bezig.” Hij is er van overtuigd dat er dan voldoende druk van onderaf zal komen, waardoor Europa uiteindelijk overstag zal gaan. Maar liever nog ziet dat het niet zo ver hoeft te komen en dat de EU al ver voor die tijd een nieuw standpunt inneemt.
Tot zijn blijdschap ziet hij beweging komen in de EU. Er worden voorbereidingen getroffen voor bijeenkomsten om over moderne veredelingstechnieken te praten, nieuwe dossiers worden samengesteld. De woorden van Klöckner dragen hier alleen maar aan bij, meent Backx. „Ik blijf hoop houden dat het goed komt.”