Sensus gaat cichoreitelers volop informeren over mechanische onkruidbestrijding
Vrijdag worden de laatste vrachten cichorei aangeleverd bij de Sensus fabriek in Roosendaal. De officiële cijfers over het seizoen 2019/2020 presenteert Sensus pas nadat alle partijen zijn verwerkt. Op basis van de huidige stand van zaken denkt René Schunselaar van Agro Sensus dat de uiteindelijke opbrengst uitkomt op een gemiddeld niveau. „Het inuline gehalte in de wortels valt wat tegen, terwijl het tarrapercentage bovengemiddeld is. De oorzaak hiervan moge duidelijk zijn. De droge zomer, gevolgd door een nat najaar met weinig zonuren,” aldus Schunselaar. Eerder ging Sensus uit van een gemiddeld inulinegehalte van circa 16,5 procent en een gemiddeld tarrapercentage van circa 14 procent. Omgerekend zou dit resulteren in een gemiddeld inuline-opbrengst van circa 8 ton/ha. Dit is onder de trendlijn van 10 ton richting 2023.
Juiste zaaimoment
De oogst 2019 is nog niet volledig, desondanks richt Sensus zich reeds op de oogst 2020. Hiervoor zijn alle leveringscontracten inmiddels getekend. Over circa drie maanden worden de eerste percelen gezaaid. „Voor een goede ontwikkeling van de cichorei is het zaak dat de teler, vooral in voorjaar, veel aandacht aan dit gewas besteedt. Zo is het in het voorjaar vooral zaak het juiste zaaimoment in combinatie met een goede bodemtemperatuur af te wachten. Dit vormt de basis voor een goed rendement,” onderstreept René Schunselaar.
Onkruidbestrijding
Bij de gewasbescherming speelt vooral het aspect onkruidbestrijding. „Over het algemeen is cichorei niet erg ziektegevoelig”, weet Schunselaar. Op dit moment zijn nog voldoende onkruidbestrijdingsmiddelen toegelaten. „De kans dat dit in de toekomst minder worden is groter dan dat nieuwe middelen zullen worden toegelaten. Voor ons reden om dit jaar de mechanische onkruidbestrijding extra onder de aandacht te brengen bij de telers. Dit gaan we doen via demonstraties en het delen van kennis.” Volgens Schunselaar biedt mechanische onkruidbestrijding volop kansen in de cichoreiteelt. „Zowel na de opkomst van het gewas schoffelen met de gangbare schoffelmachines, maar ook de inzet van de wiedeg, is een interessante optie in de cichoreiteelt.” Schunselaar onderstreept dat een basischemie in deze teelt noodzakelijk blijft. „Daarom is het zaak om nu toegelaten middelen niet kwijt te raken.”
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Eigen nieuwsgaring