Besluit over tijdelijke MRL op z’n vroegst in voorjaar 2020
Tot invoering nieuwe MRL-norm chloorprofam geldt huidige norm van 10 milligram per kilo
Hij verwacht dat het uitsluitsel over die tijdelijke MRL pas op z’n vroegst in het voorjaar van 2020 komt. Dat kan gerust ook later worden, voegde hij daar aan toe. „Onze ervaring tot nu toe is dat dit besluit kan opschuiven.” Het kan dus lucratief zijn om er voor te zorgen dat de besluitvorming wordt vertraagd. Maar aan de andere kant ziet hij ook dat Brussel gas geeft op dit dossier. De nieuwe tijdelijke MRL wordt in principe 2021 van kracht.
Derogatie
Het is nog onduidelijk of het mogelijk is om tot derogatie, vergelijkbaar met het Europese verbod op de neonicotinoïden. België was één van de landen die een derogatieverzoek indiende en dit uiteindelijk ook kreeg. Gezien het belang van de aardappelverwerking voor België moet de sector het niet uitsluiten dat België het ook in dit dossier zal proberen, zei dagvoorzitter Mark Brantjes. Hij deed dan ook een dringend beroep aan de Nederlandse belangenbehartigers deze mogelijkheid te onderzoeken.
De residunorm wordt aangescherpt tot 0,01 milligram per kilo. Het is een heel grote uitdaging voor de Europese aardappelsector om hier aan te voldoen, weet Brunt. In dat geval zal 50 procent van het Europese aardappelaanbod voor de verwerkende industrie niet meer geschikt zijn, omdat ze te veel residuen zullen bevatten. Ook de tijdelijke MRL van 0,3 tot 0,5 milligram per kilo aardappelen is niet zaligmakend. Ondanks een grote inspanning van de aardappeltelers zal nog steeds enkele procentpunten van de aardappelen uit de bewaring een te hoge residunorm hebben, schat hij in.
Brunt herhaalde de oproep van de Vavi om de aardappelen van oogst 2020 al niet meer te behandelen met chloorprofam. Hij pleitte voor het naar voren halen van de opgebruiktermijn van het middel: zomer 2020 in plaats van oktober.
Vanwege het grote belang voor zowel de teelt als de verwerkende industrie is het belangrijk dat alle partijen in de keten samen optrekken in dit dossier, benadrukte Brunt. Alle partijen zitten bij elkaar aan tafel. Er zijn echter nog veel onduidelijkheden. „Onze overleggen leveren vaak meer vragen op dan antwoorden.”
Droog reinigen
De Vavi volgt in enkele Nederlandse bewaarcellen verspreid over het land wat de effecten zijn van de verschillende middelen op de aardappelen. De Vavi hoopt in maart een compleet beeld te hebben van de verschillende opties en de effecten hiervan op de aardappelen en de bewaarcellen. Tijdens de themadag lichtte Brunt een tipje van de sluier op. Het droog reinigen heeft het beste effect in bewaarplaatsen waarin in het verleden chloorprofam is gebruikt. „Natte reiniging moeten we eigenlijk voorkomen.” Dit is ook heel goed te doen door telers zelf, zei Brunt. „U hoeft hier geen extern bedrijf voor in te schakelen.” Hij kon nog niet aangeven of er een bindende verplichting komt voor de reiniging van de bewaarplaatsen.