‘Zaaien, verzorgen, oogsten en bij de klant bezorgen door robots geen utopie’
Koekkoek verzorgde bij de BioBeurs een workshop over pixelfarming. Dat systeem is nog een stapje verder dan strokenteelten of mengteelt. Er kan een veelheid aan gewassen op hetzelfde perceel staan. Robots kunnen op verzoek van de consument zaaien, planten en verzorgen en oogsten als de consument het product wil hebben. Een elektrische boodschappenkar brengt de producten zelf naar de klant. Koekkoek laat een plaatje zien van hoe dat eruit ziet in de praktijk en dat is volgens hem gewoon technisch mogelijk. Het zijn geen animaties maar echte, werkende prototypes.
Bij de verzorging van de gewassen is de onkruidbeheersing bij de telers prioriteit, zegt Koekkoek. „Zo’n onkruidrobot inzetten kost nu 1.500 euro per hectare. Daarmee kan het voor bepaalde biologische teelten al uit. Bij een groei naar 25.000 hectare gebruik van deze techniek, kan de prijs naar 400 euro per hectare. Bij een nog groter areaal kan de prijs nog verder naar beneden. Ik denk dat in de toekomst ons voedsel niet duurder, maar goedkoper wordt!”
De grote uitdagingen bij precisielandbouw en pixelfarming in het bijzonder zit in het plantgericht leren handelen van de robots. Koekkoek is voor 2020 op zoek naar duizend hectares waarop telers aan de slag willen met de techniek.
Productiever en weerbaarder systeem
Akkerbouwer Arjen van Buuren uit Lochem experimenteert al met smalle stroken en mengteelten en ervaart dat er meeropbrengsten kunnen komen uit die methodes. Van Buuren: „Bij smalle stroken met pootgoed afgewisseld met andere gewassen bleek dat het pootgoed zo’n 20 procent meeropbrengst had. Onderzoekers willen nu weten waar dat door kan komen.”
De mengsels en strokenteelten dragen bij aan een weerbaarder teeltsysteem. Een voorbeeld dat Van Buuren noemt is de combinatie van kool en aardappelen. „Dan heb je geen last van trips in de kool.” De kennis van deze mengsels voert vaak terug naar teeltsystemen van voor het tijdperk waarin chemie oplossing bood voor telers. Koekkoek: „De grootste winst in pixelfarming zit volgens mij in het minder optreden van ziekten en plagen en de risicospreiding door meer gewassen. Dat maakt de teler ook ‘resistent’ tegen economische schommelingen.”
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes