Vavi: ‘Strengere MRL-norm chloorprofam kan Europa op voorsprong zetten’
Volgens Brunt is het zo klaar als een klontje: ook grote ketens als McDonalds zullen overstappen op frites die is gemaakt van aardappelen met een lagere residunorm (MRL) voor chloorprofam. „Het is niet de vraag óf klanten als McDonalds omgaan maar wannéér.”
Tijdens de themadag erkende Brunt het grote probleem dat is ontstaan door het besluit van de Europese Commissie op 17 juni 2019 om de toelating van CIPC niet te verlengen. De leden waren en zijn nog steeds onvoldoende op de hoogte van de consequenties van dit besluit, zei hij. „Dat zien ze nog steeds niet in. Dat is erg jammer, maar we moeten het er nu mee doen.”
'Absolute nachtmerrie'
Inzet van de verwerkende industrie in deze ingewikkelde zaak is dat 100 procent van de aardappelen voor deze markt ook daadwerkelijk wordt ingezet bij de Vavi-leden, zei Brunt. Het vernietigen van grondstof, zoals de pluimveesector vorig jaar moest doen met eieren, is volgens Brunt „een absolute nachtmerrie voor de verwerkende industrie”.
Door het aangekondigde EU-verbod op het gebruik van chloorprofam als kiemremmingsmiddel bij aardappelen gaat de bewaring van consumptieaardappelen volgende bewaarseizoen (oogst 2020) een nieuwe periode tegemoet. De opgebruiktermijn in Nederland voor middelen op basis van de werkzame stof Chloorprofam is door Ctgb vastgesteld op 8 oktober 2020.
Richtlijnen Vavi voor telers
De Vavi kwam eerder deze maand met richtlijnen naar buiten voor aardappelbewaring vanaf oogst 2020. Kern van deze richtlijnen is dat akkerbouwers die aardappelen leveren aan de verwerkende industrie deze moeten opslaan in bewaarschuren die vrij zijn van chloorprofam. De telers moeten een maximale inspanning verrichten om de schuren waarin chloorprofam is gebruikt, te reinigen voordat aardappelen van oogst 2020 hierin worden opgeslagen. De teler moet voordat hij de aardappelen inschuurt 'een maximale inspanning leveren om de bewaarschuren met toebehoren zoals ventilatoren, luchtkanalen en kisten, etc afdoende grondig te reinigen'. Verder is de teler die aardappelen levert verplicht de afnemer te melden wat hij heeft gedaan om zijn bewaarplaats te reinigen.
Lees meer over chloorprofam in het Dossier op Akkerwijzer