Kosten voor meer biodiverse bedrijfsvoering 185 tot 324 euro/ha
Akkerbouwers willen best bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit. Echter de onzekerheid over het kostenplaatje en het terugverdienen daarvan, belemmert velen om tot actie over te gaan. Het nu gepresenteerde rapport ‘Meerkosten biodiversiteitsmaatregelen voor melkvee- en akkerbouwbedrijven’ van Wageningen Economic Research (onderdeel van WUR) geeft een indicatie van de meerkosten van een meer biodiverse bedrijfsvoering.
Doel
Het rapport probeert een antwoord te geven op de vraag in welke mate de kostprijs van akkerbouwbedrijven stijgt wanneer deze maatregelen nemen die resulteren in een betere biodiversiteit, gemeten in een integraal hoge(re) score op de KPI’s uit de biodiversiteitsmonitor. De gebruikte ‘Key Performance Indicatoren’ (KPI's) voor biodiversiteit zijn: percentage rustgewassen, percentage groenbemester, organische stofbalans, N-overschot, agrarisch natuurbeheer en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Maatregelen
Voor akkerbouwbedrijven hebben de onderzochte maatregelen met name betrekking op de bodem. Het meer toepassen van niet-kerende grondbewerking, het aanvoeren of vasthouden van extra organische stof en het gebruik van lichtere machines in combinatie met een bouwplan met meer rustgewassen zal, volgens de onderzoekers, naar verwachting tot een betere bodemkwaliteit leiden. Daarnaast wordt in de voorgestelde bedrijfsvoering de bemesting geoptimaliseerd en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gereduceerd. De natuurbeheermaatregelen worden ingevuld door bloeiende akkerranden en ruige vegetatie in overhoekjes. De onderzoekers onderstrepen dat voor de akkerbouw de intensiteit van de maatregelen afhankelijk is van het bedrijfstype (bouwplan) en de grondsoort.
Meerkosten
De geraamde meerkosten voor akkerbouwbedrijven, met in bouwplan op de kleigrond consumptieaardappelen en op de zandgrond zetmeelaardappelen, zijn respectievelijk 324 euro en 185 euro per hectare. Op een gemiddeld bedrijfsniveau bedragen de meerkosten respectievelijk 24.624 euro en 22.755 euro. Voor alle bedrijfstypen geldt dat het gaat om meerkosten voor de 70 procent van de bedrijven die het niveau van de 30 procent beste bedrijven willen behalen. Ter vergelijking: over de afgelopen 5 jaar was het gemiddelde bedrijfsinkomen op akkerbouwbedrijven 800 euro/ha. Gerelateerd aan dit inkomen vormen de meerkosten, volgens de WUR-onderzoekers, een substantieel bedrag. „Deze gemiddelden zijn indicatief; geen enkel akkerbouwbedrijf is hetzelfde”, onderstreept onderzoeker Alfons Beldman van Wageningen Economic Research.
Samenleving laten betalen
„Dit rapport laat klip en klaar zien dat veel maatregelen, die helpen de biodiversiteit te verbeteren, ook echt inspanning van de ondernemers vragen en dus geld kosten”, zegt Ben Haarman, portefeuillehouder Natuur en Landschapsontwikkeling bij LTO. „Wenst de samenleving dergelijke veranderingen, dan zal ze ook bereid moeten zijn om daarvoor te betalen. Dit rapport is een goede eerste aanzet voor een open dialoog met alle ketenpartners en publieke partijen over hoe boeren die willen bijdragen aan vergroting van de biodiversiteit hier ook een adequate beloning voor kunnen krijgen.”
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Wageningen Economic Research