Coronavirus zet de internationale tarweprijs onder druk
Zorgen over het coronavirus en de verspreiding van het virus, namen de afgelopen dagen verder toe. De impact ervan is groot en betreft de hele macro-economie. Het optimisme in de tarwemarkt als gevolg van de levendige internationale handel was kenmerkend voor de afgelopen maanden. Maar het coronavirus heeft het tij doen keren. Op de beurzen staan de tarwekoersen onder druk. Eerst overheerste door winstnemingen het aanbod de vraag. Maar inmiddels buigen de internationale fysieke marktprijzen mee met het negatieve sentiment. Aan de Zwarte Zee, bijvoorbeeld in de haven van Constanta, daalde de tarweprijs de afgelopen week van 222,50 dollar per ton naar 218,00 dollar per ton.
Neerslag
Egyptische staatskoper GASC heeft bij de laatst aanbesteding drie boten (180.000 ton) Franse tarwe aan gekocht. Alle drie ladingen werden aangeboden door Glencore voor 231,10 dollar per ton FOB Duinkerken, een daling van ruim 5 dollar per ton ten opzichte van de vorige aanbesteding een week geleden, toen GASC 180.000 ton Russische en 60.000 ton Roemeense tarwe boekte.
Rond de Zwarte Zee wordt voor de komende dagen neerslag verwacht. Neerslag is welkom na een relatief droge periode. Droge omstandigheden in combinatie met relatief hoge temperaturen in de herfst in de Oekraïense en Russische graanregio’s maakt de wintertarwe gevoelig voor uitwinteren. Maar daar is tot op heden geen sprake van. Volgens het Russische ministerie van Landbouw is slechts 6 procent van de wintertarwe in slechte conditie, tegen 8-9 procent vorig jaar. De situatie is minder gunstig in het zuidelijke deel van het land maar volgens het ministerie zal bij voldoende neerslag het land op koers zijn naar een grote graanoogst 2020.