Nieuwe Producentenorganisatie Consumptieaardappelen pakt direct chloorprofam-dossier op
De POC is 16 januari officieel bij de notaris opgericht. Na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel heeft het bestuur bij het ministerie van LNV een aanvraag ingediend voor een officiële erkenning.
Chloorprofam
Een van de eerste concrete acties is het oppakken van het chloorprofamdossier. De POC vindt dat de kostprijsverhoging die het gevolg is van het chloorprofamverbod niet op de boeren kan worden verhaald. Deze moet door de hele keten worden gedragen, stelt de POC.
De POC zegt te streven naar een rendabele aardappelteelt. Dit door de boeren een meer gelijkwaardige positie in de keten te geven en door samen met afnemers te kijken hoe de teelt zo rendabel en duurzaam mogelijk kan plaatsvinden. Immers, ook de afnemers zijn gebaat bij een stabiele en duurzame productie, zo stelt de organisatie. De POC wil namens haar leden met elke afnemer apart onderhandelingen gaan voeren over de contractvoorwaarden en -prijzen. Vervolgens bepaalt ieder POC-lid zelf met welke afnemer hij zaken wil doen en voor welk deel van zijn aardappelen. De teler is volledig vrij om zelf zijn/haar afzetstrategie te bepalen, aldus de POC.
Europese wetgeving
De oprichting van de POC is een rechtstreeks gevolg van nieuwe Europese wetgeving met betrekking tot producentenorganisaties (PO). Deze nieuwe wetgeving biedt boeren diverse mogelijkheden om zich te organiseren. Zo kunnen boeren een gelijkwaardige gesprekspartner worden voor de afnemers en kan het rendement van de teelt verbeteren. Binnen een PO staan telers sterker in de onderhandelingen met afnemers dan iedere teler voor zich. De PO regelt niet de afzet van de leden. Leden bepalen zelf hun afnemer en afzetstrategie. Daarnaast zijn er nog diverse nieuwe mogelijkheden voor PO’s gekomen in het GLB. De risico’s van boetes in het kader van het mededingingsrecht zijn verleden tijd. Voor de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) voldoende reden om samen met de Verenigde Telers Aardappels (VTA) voor consumptieaardappeltelers de POC op te richten. De POC staat los van de NAV en de VTA en heeft ook een eigen bestuur en statuten.
Europese samenwerking
Het is ook de bedoeling om in Noordwest-Europa samen te werken met bijvoorbeeld boeren in België, Frankrijk en Duitsland. Daarover voert de NAV overleg met belangenbehartigers in die landen. Zo wordt voorkomen dat door de oprichting van een Nederlandse PO afnemers hun inkoop naar die landen verplaatsen.