Bestemmingsplan heeft enorme invloed op ontwikkelmogelijkheden van agrarisch bedrijf
'Maak tijdig bezwaar tegen bestemmingsplan'
Veel agrarisch ondernemers vergeten volgens de advocaat hoe belangrijk een bestemmingsplan is voor de ontwikkelmogelijkheden van hun bedrijf. Het bestemmingsplan bepaalt immers de bestemming voor de komende tien jaar. „Ondernemers kunnen op www.ruimtelijkeplannen.nl kijken om te zien welke bestemming het perceel heeft. Het digitale loket is echter niet altijd duidelijk, laat staan dat je daardoor weet of er voor jouw locatie een nieuw bestemmingsplan ter inzage is gelegd.” Crooijmans vertelde dit vorige week tijdens een bijeenkomst van het regionale AJK in het Achterhoekse Beltrum.
Volgens Niels Crooijmans hoeven ondernemers niet iedere week in de krant te kijken of er een vergunning of bestemmingsplan ter inzage is gelegd. „Je kunt jezelf aanmelden via www.overheid.nl voor de e-mailservice waardoor je automatisch bericht krijgt als er een nieuw bestemmingsplan of een vergunning ter inzage is gelegd. Door een straal van 250 meter aan te klikken, krijg je een goed beeld van wat er in je omgeving staat te gebeuren zodat je binnen zes weken bezwaar kunt maken. Een straal van 250 meter is voldoende, anders wordt je gek van alle mails.”
'Let op je omgeving'
„Een gemeente kan een bouwblok zo aanpassen dat buren een bouwblok krijgen binnen de geurcirkel van een bedrijf. Stel dat één van de buren daar dan een woning, camping of woonunits bouwt, dan kan een varkens- of pluimveehouders zijn bedrijf niet meer uitbreiden. Daarom moet je wijzigingen in een bestemmingsplan rondom je bedrijf goed in de gaten houden en hier binnen zes weken bezwaar tegen maken. Maak ook echt binnen zes weken bezwaar. Een dag later is de bezwaartermijn verstreken. Indien je daar te laat mee bent en je maakt later bezwaar tegen de bouwplannen van je buurman dan is dat vrijwel altijd zinloos omdat de gemeente nu eenmaal in het bestemmingsplan heeft vastgelegd dat het een bouwblok is.”
Een klant van het advocatenbureau kan niet meer uitbreiden op zijn pluimveebedrijf omdat zijn buurman woonunits voor 80 arbeidsmigranten op 80 meter van zijn bedrijf plaatste.
Bouwblokken verkleind
Bouwblokken worden steeds vaker verkleind naar een zogeheten bouwblok op maat, stipt de advocaat aan. „Indien een veehouder een bouwblok vijf jaar of langer niet gebruikt, verkleint de gemeente het bouwblok zodat de uitstoot van ammoniak en stikstof in een gebied niet hoger kan worden. Heb je uitbreidingsplannen? Kijk dan goed of het bestemmingsplan via vergunningen jouw plannen mogelijk maakt. En geef bij de gemeente aan dat je van plan bent om uit te breiden. Anders kan dat straks niet meer”, zegt Crooijmans.
Vanaf 1 januari 2021 moeten alle gemeenten bestemmingsplannen vervangen voor zogeheten omgevingsplannen. „Een gemeente moet een nieuw plan gaan opstellen met nieuwe regels en nieuwe uitgangspunten. Het is nog niet duidelijk wat er concreet gaat veranderen, maar feit is wel dat de nieuwe plannen nieuwe regels bevatten waar ondernemers rekening mee dienen te houden.” De advocaat adviseert dan ook om nieuwe plannen goed te beoordelen en indien nodig te reageren op het plan.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ruimtelijkeplannen.nl