‘Ze gaan nu mee in de anti-glyfosaathype’
Weeffouten in systeem PlanetProof maken teelt lastiger
De akkerbouwer uit Oud-Beijerland (ZH) teelt zijn 40 hectare tafelaardappelen via telersvereniging Nedato onder de voorwaarden van PlanetProof. De beloning van 1.000 euro per hectare bovenop de marktprijs die hij via Nedato krijgt, is volgens Van Dueren Den Hollander hard nodig. Die meerprijs moet er wel blijven, anders overweegt hij sterk om te stoppen met PlanetProof-teelt. „De directe kosten gaan omhoog, je moet soms duurdere gewasbeschermingsmiddelen kopen.” Bovendien is extra arbeid door een strengere norm op het gebruik van glyfosaat.
Anti-glyfosaathype
In dat laatste zit volgens de akkerbouwer nog wel een verbeterpunt voor PlanetProof. Want, zegt hij, glyfosaat heeft wel degelijk een functie, met name bij niet-kerende grondbewerking. „In een duurzame teelt past glyfosaat heel goed.” De aanscherping van de glyfosaatnorm onder PlanetProof is volgens Van Dueren Den Hollander gebaseerd op emotie en niet op feiten. En dat steekt. „Als bewezen was dat RoundUp gevaarlijk is, zou ik er mee stoppen. Maar dat is het niet. PlanetProof gaat nu mee in de anti-glyfosaathype.”
Dat is niet de enige weeffout in PlanetProof, stelde de akkerbouwer uit Zuid-Holland. Het programma werkt met bouwplanpercentages: inzet is dat elk gewas een ongeveer gelijk aandeel heeft in het bouwplan. Van Dueren Den Hollander huurt grond bij voor de aardappelteelt, maar deze grond wordt niet meegeteld in de bouwplaneisen. Hierdoor telt de aardappelteelt op zijn bedrijf binnen PlanetProof zwaarder mee. „Nu lijkt het alsof 50 procent van mijn bouwplan uit aardappelen bestaat en word ik afgestraft. Dat is een fout die er uit moet.”
Ook zijn er kleinere eisen binnen PlanetProof waar Van Dueren Den Hollander kritiek op heeft. Eén daarvan is dat op elk deelnemend bedrijf minimaal drie vogelhuisjes moeten hangen. Als dat het geval is krijgt de teler een bonuspunt. „Dat is onbenullig.”
Veldleeuwerik versus PlanetProof
De teler was aangesloten bij de recent opgeheven stichting Veldleeuwerik. Dat was een mooi systeem, verklaarde hij tijdens het symposium. „Het ging van onderaf en in je eigen tempo, je bepaalt als deelnemer zelf wat je interessant vindt voor je bedrijf. Bovendien was er een continue verbetering, doordat je ieder jaar nieuwe doelen stelde. In PlanetProof zie ik dat eigenlijk niet.” Waarom hij dan toch onder deze voorwaarden teelt? Mede omdat het via Nedato loopt, zei hij. „Daar is veel kennis in huis.” Ook prees hij de ketensamenwerking in deze variant. „Je teelt een product waar afzet voor is.”