Grote vraag naar selecteurs zorgt voor wachtlijsten bij selectiecursus NAK
Waar normaal gesproken twee cursusgroepen voldoende zijn, werkt de NAK dit jaar met vier groepen. En zelfs dat is nog niet voldoende. „Andere jaren hadden we meestal zo’n 70 mensen bij de cursussen, nu meer dan 100. Er staan zelfs nog mensen op de wachtlijst”, zegt Ad Fioole, regiomanager bij de keuringsdienst. „Daar zijn we zelf ook wel een beetje door verrast.”
De NAK constateert dat er een brede vraag is naar goede selecteurs via uitzendbureaus. Dit lijkt een rechtstreeks gevolg van de hoge virusdruk van de laatste jaren, zegt Fioole. Daarnaast loopt er een subsidieregeling via Stichting Colland Arbeidsmarkt, een ontwikkelingsfonds voor de landbouw. „We vermoeden dat dit ook heeft gezorgd voor extra belangstelling voor onze cursussen, maar we weten niet hoeveel invloed dit heeft gehad.” Ook merkt Fioole veel belangstelling onder de jeugd: veel scholieren van de MAS in Flevoland en Groningen volgen de selectiecursussen.
Viruszieke planten
Tijdens de cursussen wordt dit jaar geen extra tijd uitgetrokken voor virus en het herkennen van viruszieke planten. „Dat zit altijd in ons programma.”
De nacontrole in de pootgoedsector hakte er in 2019 opnieuw zwaar in. De vele klasseverlagingen als gevolg van virus sloegen een gat in het areaal basispootgoed voor de komende jaren. Door het hoge percentage primair virus in het veld vorig jaar is de verwachting dat de nacontrole dit jaar wel eens net zo slecht kan uitpakken. Volgens Fioole zijn aardappeltelers zich goed bewust van de dreiging die dit jaar opnieuw uitgaat van virus en een vroege luizendruk. „Er is gelukkig veel aandacht voor.”