ChristenUnie houdt sleutel CETA in handen
In 2016 vroeg de partij toenmalig PvdA-minister Liliane Ploumen nog om CETA niet te ondertekenen. In zijn verkiezingsprogramma nam de partij vervolgens onder meer op dat de partij niet kan instemmen met handelsakkoorden als landbouw daar deel van uitmaakt, of als er een apart gerechtshof wordt afgesproken. Beide zaken zijn echter onderdeel van CETA.
De ChristenUnie worstelt daarom met haar keuze. In de Tweede Kamer vroeg Joel Voordewind daarom waarborgen van minister Sigrid Kaag. Hij wil dat er in Canada strenge audits komen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aldaar, en op de certificeringssystemen voor hormoonvrij vlees. Verder wil hij dat de Europese Commissie haar regels voor genetisch gemodificeerde producten strikt handhaaft en dat de douane streng gaat controleren op Canadese producten. Daarnaast vraagt hij om een goed gevuld transitiefonds om boeren die de omslag naar kringlooplandbouw maken, te ondersteunen waar ze hinder ondervinden van Canadese concurrentie.
Waarborgeisen afgezwakt
Andere partijen vroegen Voordewind om duidelijk te maken of zijn partij nu voor of tegen CETA zal stemmen. De CU’er hield de boot echter af - hij wil eerst antwoorden krijgen van Kaag. De meeste analisten verwachten echter dat de minister wel aan zijn vragen tegemoet kan komen - te meer omdat Voordewind zijn waarborgeisen gedurende het debat afzwakte tot een inspanningsverplichting van de minister richting Brussel.
Minister Kaag zal morgen, donderdag, de vragen van Voordewind en van de rest van de Kamer beantwoorden. De Tweede Kamerleden hebben daartoe besloten omdat het debat anders tot ver in de nacht zal duren - Thierry Baudet, die vier uur spreektijd had aangevraagd, begon daar pas mee om tien uur ’s avonds. Dinsdag volgt dan de stemming over CETA.