Tweede Kamer stemt in met CETA
Met die moties vraagt de Tweede Kamer de regering om een omschakelingsfonds in te stellen voor de overgang naar kringlooplandbouw en om certificering van Canadese landbouwproducten. Ook wil de Kamer dat de regering flankerende maatregelen neemt (lees: extra steun verleent) als sectoren extreem nadelige effecten ondervinden van het verdrag.
Een motie van de Partij voor de Dieren om de regering nu alvast op te roepen geen steun te verlenen aan het aankomende Mercosur-verdrag heeft het niet gehaald. Wel kreeg deze motie steun van de ChristenUnie, die in het debat al had aangekondigd een handelsverdrag met Zuid-Amerika een stap te ver te vinden. Ook een motie om met chemicaliën bewerkt kippenvlees uit de VS niet op de Europese markt toe te laten haalde het niet.
Eerste Kamer ligt dwars
Daarmee heeft minister Kaag een eerste horde genomen. De tweede horde lijkt moeilijker: de Eerste Kamer moet het verdrag ook nog goedkeuren, maar daar heeft de regering geen meerderheid. De coalitie komt zes stemmen te kort. Als het kabinet erop rekent steun van de SGP en 50+ te regelen, zal dat nog moeilijk worden; in de Tweede Kamer stemden die partijen tegen.
Dertien EU-landen hebben het verdrag al geratificeerd; als Nederland dit niet doet, is het het eerste land dat het verdrag afwijst. Een dergelijke afwijzing betekent niet dat daarmee het verdrag - dat al ruim twee jaar voorlopig van kracht is - meteen van tafel is. De handelsafspraken blijven overeind staan, maar het IDS, het arbitragehof voor handelsdisputen onder dit verdrag, treedt dan niet in werking.