
‘Mooie blanke poters dankzij nieuw rhizoctonia-middel’

Aan de westelijke rand van de Noordoostpolder hebben Jacob-Jan Homan, zijn broer Reinder en vader Willem een pootgoedbedrijf dat helemaal is ingericht op de stammenteelt. Ze doen er alles aan om de kwaliteit van hun pootgoed op een zo hoog mogelijk niveau te houden. Het uitgangsmateriaal wordt voorgekiemd en het poten gebeurt met een snarenbedpootmachine. De loofvernietiging vindt plaats met een looftrekker en ze rooien de aardappelen direct in kisten. “We streven er bewust naar om op tijd te rooien, vaak al 10 á 12 dagen na het looftrekken”, vertelt Jacob-Jan. “Dat kan ook, want met looftrekken zijn de knollen eerder afgehard. We willen eigenlijk op 1 september klaar zijn met de pootgoedoogst.”
Geen zorgen over verstopping
Bij een optimale kwaliteit hoort ook een blanke schil zonder rhizoctonia. Dat bereiken de broers sinds twee jaar met een veurbehandeling met het nieuwe rhizoctonia-middel Allstar. “Rhizoctonia willen we er gewoon niet in hebben”, zegt Homan stellig. “Op onze grond van 12 - 20% afslibbaar is rhizoctonia echt een aandachtspunt. We hebben tulpen in het bouwplan, daarin wordt veel stro gebruikt. En we gebruiken kippenmest. Dat helpt ook niet.” De broers waren best tevreden over hun vorige middel maar dat bleek niet meer toepasbaar. “In 2018 hebben we beide middelen naast elkaar gebruikt en zagen geen verschil. We vonden geen rhizoctonia dus Allstar had prima gewerkt”, vertelt Homan. “Daarna zijn we in 2019 volledig overgeschakeld op Allstar.”
In hetzelfde jaar pasten de broers voor het eerst APP toe bij het poten. “Dat was geen enkel probleem”, lacht Jacob-Jan, “Het mengen ging prima. Ik wil me over dat soort zaken ook geen zorgen hoeven maken. Het is wel eens gebeurd dat we door machinepech een tank met Allstar een tijd moesten laten staan. Ik maakte me zorgen over uitzakken en verstoppingen. Maar na even rondpompen liep alles weer prima. De oplosbaarheid is top. We hebben nooit meer vertraging door verstopte filters. De planttijd geeft al genoeg stress en dan is die goede oplosbaarheid een plezierige eigenschap van Allstar. Het is gewoon een makkelijk middel en je hebt er met 0,8 l/ha lekker weinig van nodig.”