
‘Met drie actieve stoffen is het gewoon een sterk middel voor de vlagbladbespuiting’

Vermaat hoeft niet lang na te denken wat voor hem de belangrijkste schimmelziekten zijn. “Septoria is altijd een zorgenkindje. En gele roest maakt steeds meer opgang. Dat is een echte sluipmoordenaar. Bruine roest verschilt per seizoen. Van andere schimmels heb ik in mijn granen weinig last, maar ik herken ze wel.” Vermaat is er van overtuigd dat de bestrijding van schimmelziekten in tarwe uit kan. “Zonder fungicidebespuitingen laat je tonnen opbrengst liggen.” In zijn spuitstrategie zijn de T1- en T2-bespuiting vaste waarden. “Die zijn het belangrijkst, vooral de T2. Je wilt de bovenste bladeren gezond houden voor een goede productie. Of een T0-bespuiting nodig is, verschilt per seizoen. Soms na een zachte winter. De T3-bespuiting vind ik de lastigste, maar die is niet vaak nodig.” Om te zorgen dat zijn bespuitingen maximaal renderen, maakt Vermaat gebruik van GEWIS.
Nieuw middel krijgt kans
Drie seizoenen geleden maakte de akkerbouwer voor de T2-bespuiting de overstap naar Ceriax. Dat ging in overleg met zijn adviseur. “Hij weet wat er op de markt is en ziet hoe middelen presteren in de praktijk”, verklaart Vermaat. “Ik overleg veel met hem. En ik geef nieuwe middelen makkelijk een kans. Ze voegen vaak wat toe.” Ook bij Ceriax zag Vermaat snel een meerwaarde. “Ik ben er van overtuigd dat de drie actieve stoffen in Ceriax elkaar versterken. En het middel is systemisch, het verdeelt zich goed. Dat vind ik belangrijk want je raakt nooit alles. Alles bij elkaar leek het mij een mooi sterk middel voor de vlagbladbespuiting.”
Tot op heden is Vermaat’s vertrouwen in Ceriax terecht gebleken. “Het heeft al die jaren z’n werk prima gedaan. Ik heb altijd mooie opbrengsten, vorig jaar 11,5 ton, en ik weet zeker dat de Ceriax daar veel aan bijdraagt.” De middelkeuze voor 2020 is voor Vermaat dan ook geen punt van discussie. “Ik zie nog geen betere alternatieven. De Ceriax bevalt me prima.”