POC mikt op 80 procent aardappelareaal

Het opbouwen van de POC gaat stapsgewijs, waarbij de leden bepalen welke onderwerpen prioriteit hebben. Voorlopig gaat de POC daarom in de eerste fase van honderd telers wensen in kaart brengen, van zowel producenten als afnemers. Belangrijk instrument daarbij zijn goede cijfermatige onderbouwingen, geeft Van der Eijk aan.
Contacten
Ook zijn collega Keimpe van der Heide is daarvan overtuigd: „Cijfers laten zien waar een boer mee bezig is en waar de problemen zitten.” Eerste contacten met afnemende industrieën laten volgens hem ook zien dat daar met een goed onderbouwd verhaal te onderhandelen valt.
Daarnaast pakt de POC actuele zaken, zoals het chloorprofamdossier, bij de kop. Nu al overlegt de POC met betrokkenen omdat het vindt dat de kostprijsverhoging die het gevolg is van het chloorprofamverbod niet op de boeren kan worden verhaald. Deze moet door de hele keten worden gedragen, stelt de POC.
Emoties rondom dit thema kunnen ook voor ledenaanwas zorgen, kwam uit de vergadering naar voren. En leden zijn nodig: „Alleen met voldoende grond- en draagvlak kan de POC een vuist maken bij de industrie en overheid”, aldus Van der Eijk.
Gelijkwaardige partner
De POC is een initiatief van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), gesteund door de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA). Doel is boeren samen te brengen om zo een meer gelijkwaardige partner in de keten te zijn. De POC regelt niet de afzet, maar onderhandelt namens de leden over contractvoorwaarden en prijzen. De teler blijft zijn eigen afnemer en afzetstrategie kiezen.

Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Susan Rexwinkel