Corona beïnvloedt tarwenotering nog steeds
De euro steeg maandag tegen de Amerikaanse dollar, na vorige week al met 1,68 procent te zijn gestegen. Een sterke euro is negatief voor de Europese exportprijzen. Parallel met de duurdere euro daalde de Russische tarwe FOB Zwarte Zee, voor de vijfde opeenvolgende week. Dit keer met 4 dollar tot 214 dollar per ton. Ondanks de duurdere dollar en lagere Russische prijzen, was de daling van de Europese tarwenoteringen vrij gematigd omdat de handel vorige week al had geanticipeerd op deze kwesties.
Bestemming
De export van zachte tarwe in de EU was afgelopen week 399.000 ton en overschrijdt daarmee de 19 miljoen ton tarwe-export in 2019/2020, tegen het driejarig gemiddelde van 13,7 miljoen ton. Maghreb (noordwestelijk Afrika) is een belangrijke bestemming, maar er wordt in Duinkerken ook voor China geladen.
De Oekraïense graanhandelaren verwachten voor 2020 een tarweoogst van 25,8 miljoen ton, tegen 28,2 miljoen ton in 2019. De lagere opbrengst is voornamelijk het gevolg van een kleiner areaal wintertarwe.