NAV werkt scenario’s voor verdienmodel akkerbouw uit

De basis voor de scenario’s is gelegd tijdens het jaarcongres van de NAV vorige maand, waar de leden in groepen hebben gediscussieerd over bepaalde thema’s. De ideeën die de NAV-werkgroepen de afgelopen maanden hebben ingebracht dienden als startpunt, maar de discussies leverden tot opluchting van de vakbond nog veel meer punten op, schrijft de NAV in zijn nieuwsbrief. Bij alle onderwerpen werden de telers gevraagd om na te denken over kansen, belemmeringen en een verdienmodel. De vakbond heeft uiteraard al een toekomstvisie, maar de gesprekken met de leden zouden kunnen leiden tot een fine-tuning hiervan, gaf voorzitter Teun de Jong eerder aan.
NAV'ers willen extensiever bouwplan
Conclusie van de discussiesessie was dat het gros van de op het jaarcongres aanwezige telers vanuit verschillende invalshoeken uitkwam op een extensivering van het bouwplan. Denk aan een rotatie van 1 op 5 of zelfs 1 op 6 in de teelt van consumptieaardappelen, maar, werd daar aan toegevoegd, dan moet dat wel een opbrengst van 60 ton per hectare opleveren. Andere suggestie was om kritischer te kijken naar de perceelskeuze in de uienteelt: alleen uien telen op percelen die daar echt geschikt voor zijn.
Belangrijke voorwaarde voor een ruimere rotatie is echter wel dat er alternatieve gewassen zijn die de akkerbouwer een vergelijkbaar rendement opleveren. Dat is momenteel voor onder meer eiwit- of vezelgewassen nog niet het geval, concludeert de NAV.
Cafetariamodel
Binnen de vakbond wordt alle input van het jaarcongres op een rij gezet en uitgewerkt. De NAV benadrukt dat het niet de bedoeling is dat er een blauwdruk uitkomt waar elke akkerbouwer zich aan moet houden. Inzet is juist meer een, zoals de bond het noemt, cafetariamodel, waaruit iedere teler kan kiezen wat het beste bij zijn of haar bedrijf past. Bij elke maatregel gaat de NAV tevens op een rij zetten wat de bijdrage kan zijn aan één of meerdere van de diverse doelen die er vanuit beleid en maatschappij op de akkerbouw komen: milieu, klimaat, kringloop, biodiversiteit.