Coronavirus en prijsval ruwe olie beïnvloeden tarwemarkt
De gevolgen van de uitbraak van het coronavirus treffen de wereldeconomie hard. De vrees voor een recessie neemt toe. De beurzen anticiperen op deze ontwikkeling met fors lagere koersen.
De beslissing van Saoedi-Arabië om de oliekraan volledig open te draaien, ten einde een prijzenoorlog te starten, vertaalde zich in een forse daling van de prijs van de ruwe olie. In de late namiddag bedroeg de daling voor een vat Brentolie ruim 17 procent tot 37,30 dollar, terwijl er intraday zelfs een dieptepunt werd bereikt van 31,00 dollar. Het was de scherpste daling intraday van de ruwe olie sinds 1991 en 2008. Op hun beurt duwde de lagere olieprijs op de noteringen van de grondstoffen.
Herstel euro
De euro bleef stijgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De dollar bereikte bijna 1,15, zijn laagste notering sinds 31 januari 2019. Het herstel van de euro weegt op het concurrentievermogen van Europese tarwe in de internationale markt. Maar in de gecorrigeerde exportcijfers van de Europese Commissie is dit niet terug te zien. Integendeel, het cumulatieve exportcijfer van dit seizoen tot 8 maart, maakte afgelopen week een sprong naar 21,2 miljoen ton en dit is het hoogst sinds zes jaar.
Algerije heeft een tender uitgeschreven voor zachte tarwe voor levering in mei of april, mogelijk afkomstig uit Zuid-Amerika.
Roebel
De prijs van de Russisch tarwe FOB Zwarte Zee is vorige week vrijwel gestabiliseerd op 213,00 dollar per ton. De koers van de roebel is gevallen ten opzichte van de Amerikaanse dollar waardoor de Russische tarwe competitiever wordt.