WUR wil oogstvoorspelling doen met schoffeldata
Samen met partners Steketee, Neways en Agrom KG onderzoekt WUR welke toegevoegde waarde er verder nog uit de data te halen is. Doel is deze data op een gebruiksvriendelijke manier voor de teler beschikbaar te maken, aldus Wagenings onderzoeker Toon Tielen.
Tijdens het schoffelen meet de machine zowel het gewas (aantal en grootte) als onkruiddruk (aantal). Deze gegevens worden automatisch geüpload naar een farm management systeem. Tielen wilde hiermee aan de slag. „De schoffelmachine rijdt toch rond, met relatief weinig moeite komt er veel extra informatie vrij.” WUR voegde daarom voor het onderzoek een gewasgroeimodel voor sla toe aan het genoemde managementsysteem. Zo'n model maakt op basis van data over het gewas én de weersverwachting een prognose voor de groei van het gewas.
Goede voorspelling
Met dit model heeft de teler in zicht wanneer zijn gewas klaar is voor de oogst en hoe de opbrengst binnen zijn perceel verdeeld is, geeft Tielen als bedoeling aan. „Met dit systeem kan de teler uiteindelijk zijn oogst beter plannen en inspelen op locale verschillen op zijn perceel.” Uit de eerste testen blijkt dat de toepassing van de data en het gewasgroeimodel een goede voorspelling van de groei geeft. Komend seizoen wordt het groeimodel verder getest en gevalideerd op een proefveld in Wageningen. „Wij willen daar nog meer in detail de plantparameters handmatig opmeten en dit vergelijken met de output van de schoffelmachine”, aldus Tielen.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief